Мусака с карфиол
Добави към моето меню
Мусака с карфиол
рецепта за мусака с карфиол, която можете да приготвите с кайма, аз я приготвям и без кайма и се получава вкусно запечено на фурна ястие
250г кайма (по желание)
1 глава карфиол , окло 1 кг
1 домат
1 червена чушка
1 глава кромид лук
2-3 с. л. олио
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. червен пипер
за заливката:
1 – 2 яйца
1 ч.ч. кисело млякомляко
1 с.л. олио или краве масло
2 с. л. брашно
Карфиолът се измива, накъсва се на розички и се накисва за 10 минути в студена вода. След това се попарва в кипнала подкиселене вода за около 3 минути.
Лукът се реже надребно, чушката – на по-едри парчета и се задушава. Поръсва се с червения пипер, добавя се 1/2 ч. ч. вода, вари се 4-5 минути, прибавят се настърганият домат, накълцаният магданоз, сол. Ври 5 минути.
Поставя се каймата и се разбърква, за да се раздроби.
Тавата за печене се подмазва и се поръсва обилно с брашно или галета. Разпределя се ред карфиол, покрива се с втори ред от каймата и се пече около 30 минути при температура от 200 градуса.
Брашното се запържва в загрятото масло до зачервяване. Залива се със 1 ч.ч. вода и при непрекъснато бъркане в една подока с дървена лопатка се изчаква да кипне. Оттегля се от котлона и щом се охлади, на тънка струйка се налива към предварително разбитите кисевло мляко и яйца. Бърка се през цялото време, докато се смесят напълно.
Мусаката се изважда и се полива със заливката. Връща се във фурната и се запича за около 20 минути. до златисто препечена коричка.
cauliflower-meat-and-vegetable hash