Яхния с кюфтета
Добави към моето меню
Яхния с кюфтета
рецепта проверявана с годините, едно от първите неща, които се научих да правя преди години в Студенстски град, резултатът винаги е отличен. Едно от първите правила на разделното хранене мнемонично се помни така – никога месо с картофи, затова картофките отпадат в тази рецепта, знам колко са вкусни картофките в тази яхнийка, заменям ги с повече моркови, лук и чушка
3-4 глави кромид лук
2-3 моркова
1/2 кг кайма
1/2 ч.ч. ориз
2 домата
2-3 картофа
1 -2 чушки
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. брашно
смлян черен пипер и чубрица на вкус
магданоз
Лукът и морковите се нарязват на дребнои се задушават. Долива се2 ч.ч. гореща вода
През това време се приготвят кюфтетата. Каймата се омесва с ориза, черния пипер, част от магданоза и чубрицата. Оформят се кюфтета, които се пускат в кипящата вода.
Яхнията се подправя с червен пипер и черен пипер на вкус. След повторното завиране на яхнията се захлупва с капак. Прибавят се картофите, нарязани на кубчета и нарзаните чушки. Ястието се оставя да къкри около 30 минути, на тих огън.
Добавят се нарязаните на дребно домати и се оставят за 5 минути. Накрая се прибавя 1 с л брашно, размито със малко студена вода.
Оставя се да поври на слаб огън още 10 минути.
Яхнията се поднася топла, поръсена с магданоз.
Идея: през зимата тази вкусна яхния може да се приготви с буркан гювеч.