Последни Рецепти
Последни Статии

Царевичната коса е билка

Добавено в Билки, Здравословно хранене

Добави към моето меню

От средата на юли до края на септември се радваме на царевицата, която купуваме от пазара или откъсваме в градината. Много е вкусна сварена или запечена на грил. Когато почистваме външните листа и царевичната свила, махаме я до последния конец.
А знаете ли, че царевичната свила е много полезна и може да се използва като билка.
Косата от царевица (Stigmata Maydis), наричана още свила, представлява копринени, дълги, жълти нишки, които растат между листата, обгръщащи царевицата и самата царевица.

Stigmata Maydis

Царевичната коса е билка
Благодарение на богатото си съдържание на гликозиди, флавоноиди, полифеноли, горчиви вещества, мазнини, танин, етерично масло и други, царевичната коса помага за лечението на редица бъбречни проблеми, като възпаление на пикочните канали и пикочния мехур, камъни в бъбреците, цистит и други.
Лечебни свойства на царевичната коса (свила)
– Запарката от царевична коса помага при отоци, чернодробни заболявания, захарен диабет иатеросклероза.
– Чаят от свила се използва за успокояване, а също така има и слаби антибактериални и антифунгицидни свойства.
– Царевичната коса се употребява още като кръвоспиращо средство, независимо от произхода на кръвотечението, благодарение на съдържащия се в нея витамин К. Наличието му придава и пикочогонното действие на запарката й.
– Чаят от свила е изпитано средство при заболяване на пикочните органи с образуване на камъни, при ексудативен перикардит и едеми. Запарката помага и при възпаление на бъбреците, катар на пикочния мехур, подагра и ревматизъм, при бъбречни възпаления и бъбречни камъни заради своя противовъзпалителен и диуретичен ефект
Чай от царевична свила помага при цистит
– Използва се като лечебно средство срещу болезнена менструация

– Помага ефективно за преустановяване напикавания на деца, както и при бъбречни колики.
– Царевичната свила има още жлъчегонен ефект, като повишава жлъчната секреция.
– Действа и противовъзпалително. Запарката от нея дава добри резултати при гъбични заболявания и трихомоназа и намира приложение в гинекологията.

Царевичната свила помага за отслабване

Чаят помага за справяне с подкожните мазнини, като потиска апетита и създава чувство за ситост. Помага за намаляване нивото на холестерола в кръвта, което, ако е съпроводено и с подходяща диета, бързо и ефективно улеснява борбата с излишните килограми. Чаят се пие по 50 мл 30 мин преди хранене.
За да укротите глада, в помощ ще ви е отвара от царевични близалца – 1 с. л. от тях залейте с чаша вряла вода. Пийте по 1/3 чаша 20-30 минути преди хранене. Можете да използвате по 15-20 капки от готовата настойка, която се продава в аптеките.

Как да приготвим царевичната свила?
Косата от царевицата трябва да изсъхне добре, преди да се използва за направата на чай или отвара. Достатъчно е да разстелем върху вестник и да я оставим на сянка и проветриво за няколко дена, за да изсъхне. След това се съхранява в книжен плик.
Консумацията на свила под формата на чай има редица благоприятни действия върху организма. Чаят има успокояващи, антибактериални и деуретични свойства.

За приготвянето на чай от царевична свила е необходима 1 с.л. на 200 мл вода. направете запарка за няколко минути с гореща вода, след което прецедете.
Тази напитка ще облекчи болката при цистит, ще предотврати възпаление на пикочните пътища, ще подобри кръвообращението и работата на черния дроб.

Използвана публикация в bb-team.org

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории