Ракията лекува
Добави към моето меню
Ако не се прекалява с консумацията на ракия (домашна, добре приготвена) може да повиши способността да се съсредоточаваме и да намали нивото на лошия холестерол. Учени от БАН и медицинския университет в София, съвместно с учени от Копенхаген и Берн, определиха с какво ракията е полезна за здравето.
Ракията е полезна за обмяната на веществата в организма, ускорява се метаболизма и стимулира отделянето на храносмилателни сокове и ензими, които спомагат за по-добро усвояване на хранителните съставки.
Ако пиете по 50-70 мл ракия вечер, това може да помогне, ако имате стомашни проблеми и да поддържате оптимално тегло.
Ракията може да помогне при главоболие и мигрена, болки в гърба и врата, стимулира кръвообращението и помага на сърцето.
Греяна ракия – автентична рецепта от Троянския Балкан за греяна ракия
Умерената консумация на алкохол влияе благоприятно върху кръвното налягане. Хората, които пият редовно малки количества ракия, по-рядко боледуват от сърдечни проблеми и високо кръвно налягане. Само една чашка лекува възпаления на вътрешните стени на кръвоносните съдове, в които се намират мастни натрупвания. При спукване те могат да доведат до инфаркт, а също и до образувание на тромби.
Ако има обаче дългогодишна употреба на алкохол в големи количества, ефектът е обратен. Кръвното се повишава, а много често се стига и до удебеляване на сърдечния мускул и хипертония.
Трябва обаче да знаем, че като всяко лекарство, и ракията има своя препоръчителна доза. Учените и медиците препоръчват да не се надвишава консумация от 100 грама дневно. Ако в един ден пиете повече, можете да компенсирате, като на следващия ден не консумирате от напитката.
Домашната ракия обаче крие рискове за здравето, предупреждава проф. Марин Маринов, специалист по технология на високоалкохолните напитки. Пред “Труд” той обясни, че в домашни условия производството на ракия става при неконтролирани ферментационни условия. Крайните продукти от ферментацията, освен етанол и други полезни вещества, включват и вредни компоненти. Между тях на първо място са метанол (метилов алкохол), циановодородна киселина, (която се появява само при преработката на костилкови плодове), завишени количества на висши алкохоли – пропилов, изобутилов, изоамилов и други. Натрупват се летливи мастни киселини – оцетна, пропионова, маслена, валерианова и др. Тези вредни вещества при дестилацията на ферментиралите материали преминават в ракиите и вредят на консуматора.
“При по-високи дози се стига до отравяне. Метиловият алкохол влияе вредно върху зрението на хората, циановодородната киселина е силно отровен компонент. За един човек със средна телесна маса отровната доза е 50 милиграма. Висшите алкохоли при прекалена консумация са канцерогенни, влияят негативно върху нормалното функциониране на човешките органи, в това число и на мозъка. Летливите мастни киселини в завишени количества пречат на нормалното функциониране на органите и най-вече на черния дроб. Затова не бива да се рискува, а да се знае, че качествена ракия се получава от промишлено произвеждани ферментирали продукти”, обясни проф. Маринов.