Последни Рецепти
Последни Статии

Колко са полезни ягодите

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Яжте ягоди
В сезона на ягодите от началото на май до юни ягодите ни изкушават от всяка витрина. Вкусни са всякак и само ягоди и поднесени със сладолед или сметана, а какви сладкиши могат да се приготвят с тях само … Опитваме се да ги запазим за по-дълго време – различни варианти на сладко с ягоди, на компот, на сироп, в ликьор … или замразени във фризера. Но най-вкусни са свежи, няколко ягодки могат да накарат дори овесената каша за закуска да изглежда по нов и по-вкусен начин.

yagodi pix

Ягодите са и много полезни. Повишават имунитета и укрепват кръвоносните съдове. Имат силно противовъзпалително и противомикробно действие, затова може да се хапват при болки в корема.
Има дори и

Ягодова диета
Много холивудски звезди периодично спазват ягодова диета – три дена в продължение на месец те се хранят само с ягоди. Може да се консумира без ограничение, освен ако нямате алергия.

Ягодите са силен алерген. Ако имате проблеми трябва да намалите приема или да комбинирате с млечно-кисели продукти (кисело мляко, сметана, извара, кефир)
Притивопоказно е да се ядат ягоди при коремни и бъбречни колики. Малки деца и бременни жени трябва да бъдат внимателни с ягодите.
Антимикробните свойства на ягодите се използват за лечение на възпалителни процеси на носоглътката и спомага за отстраняване на лош дъх от устата.
Ягодите могат да подтиснат развитие на грип. Съдържат и йод, който компенсира липсата му в храната и в питейната вода.
Ягодите могат да се включват е менюто на болни от диабет.
Приемането сутрин на гладно на няколко лъжици ягодов сок помага при камъни в жлъчката. При заболяване на бъбреците се препоръчва всеки ден да се ядат около 400 г ягоди. Помага и отвара от корени на (дива) ягода.
При ревматизъм и заболявания на черния дроб се препоръчва ягодова диета. Една седмица всеки ден да се консумират по 1,5 кг ягоди. Освен отслабващ ефект салициловата киселина, която се съдържа в ягодите
и при болки в ставите (при артрит)
Ягодите спомагат за възстановяване на дефицита на желязо при малокръвие. Те са изпитано средство на народната медицина при екземи и малки рани – нанася се каша от смачкани ягоди на проблемното място. Могат да се правят и маски за лицето.
Ягоди и чай от листа на ягоди помага при безсъние и нормализира обмена на веществата. Полезни са при атеросклероза и хипертония.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории