Последни Рецепти
Последни Статии

Козметични маски с ягоди

Добавено в Дом & Семесйтво, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ягодите са много полезни. Те са един от най-ефективните продукти, които могат да се изпозлват за приготвяне на домашна козметика. Съдържат три важни за красотата витамина – витамин С, бетакаротин (провитамин А) и фолиева киселина (В9), които заедно стимулират производството на колаген и регенерацията на клетките.
Богати са и на минералите желязо, магнезий, калции, фосфор, калий, селен, които подобряват тена на кожата и я предпазват от неблагоприятни въздействия. Може би май-ефективните вещества в ягодите са органичните киселини – ябълкова, лимонова, салицилова, хининова – те повишават еластичността на кожата премахват луничките и пигментните петна, свиват порите и почистват замърсената от акне и черни точки кожа.

yagodi kiselo mleko pix

Домашните процедури с ягоди се правят на добре почистено лице вечер, защото органичните киселини правят кожата по-чувствителна към слънцето.

Ето няколко идеи, които може да направите докато приготвяте сладкиш с ягоди отделете няколко ягоди и си направете домашна маска.

Почистваща (ексфолираща) маска
Органичните киселини, като и семчиците на ягодите имат много добро почистващо действие.
Необходимо е да намачкате 4-5 ягоди и да ги смесете с 1 с. л. мед. Нанесете сместа равномерно върху лицето и останете за 10 минути.

Дълбоко почистваща и стягаща маска – идеална за смесена и мазна кажа, както и при акне.
Необходими са 2 с.л. хума, белтък на едно яйце и няколко пасирани ягоди се смесват до получаване на гъста каша. Сместа стои на лицето за около 10 мин. след което се измива с хладка вода и се нанася подхранващ крем.

yagodi pix

Освежаваща маска с ягоди
Маската тонизира и изглажда кожата. Необходимо е няколко пасирани ягоди да се смесят с прецедено кисело мляко. С маската се стои около 15 мин и се измива с хладка вода.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории