Тирамису с ягоди
Добави към моето меню
Ягодово тирамису
сладкиш с ягоди и бишкоти е може би по-точното име
в сезона на ягодите какво по-вкусно от ягоди, бишкоти, сметана, свежо сирене, шоколад и аромат от ягодов ликьор … и направено малко по-диетично, но толкова вкусно и свежо изглеждащо
време за приготвяне 20 мин
Продукти:
2 пакета бишкоти Савоярди
Крем:
500 г извара (в оригинал е с маскарпоне, но може да се замени с качествена извара)
2 – 3 с.л.мед или ягодово сладко / желе
50 мл вишновка, или друг плодов ликьор – ягодов
400 мл сметана, която може да бъде заменена с 400 г кисело мляко
по желание – кокосови стърготини, шоколад
Ягодово пюре:
400 гр ягоди
2 с л ликьор
2 с.л. мед или сладко
Приготвяне на крема:
* Ягодите се разбиват (блендират) до пюре с випновката (ягодов ликьор) и сладкото
* Кремът се приготвя като се смесят изварата с киселото мляко, защото го направих с тези продукти, като се добавя ликьор и захар (в случая мед) на вкус и се разбива до крем. Ако се направи с кисело мляко става вкусно, но е малко по-течно
* Всяка бишкота (единия пакет) се потапя в ягодовото пюре и се подреждат една до друга, след което се намзва с крема
* Слагат се и останалите бишкоти, ако е останало от ягодовото пюре може да го разпределите отгоре
* Покривате с крем, украсявате с ягоди, по желание поръсвате с настърган шоколад и оставяте в хладилника за час поне
Забележка: Няма много общо с оригинална рецепта за тирамису. в оригинал тирамису е с маскарпоне, но може да се замени с качествена извара. По съображения за диета, но и за цена. Кг извара може да бъде използвана за сладкиш и от останалата част да приготвите салата или пастет. Вярно е, че има по-едра зърнеста структура, безвкусна е, а и това, което се предлага в магазина се различава от това, което може да се купи другаде като извара.