Последни Рецепти
Последни Статии

Стресът променя възприятието на миризми

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Стресът променя възприятието на миризми
Доказано е, че стресът оказва влияние на възприятие на различните миризми. Дори неутрални миризми под действието на стресови фактори може да придобият неприятна окраска. Това се случва заради промяна в работата на нервната система.
Според учените колкото е по-силен стреса толкова по-значително изменение се регистрира.

stress

В хода на изследването проф. Вен Ли от университета на Уисконсин Медисън (University of Wisconsin – Madison) са участвали 12 доброволци. Във всеки от тях предизвиквали състояние на тревожност и сканирали мозъка.
Оказало се, че стресът непосредствено е свързан с обаянието.
Такива ситуации променят възприятието на миризмите. Така дори ароматът на парфюм може да стане неприятен, но дори и да доведе до по-дълбока тревожност и депресия.
В хода на експеримента са направени наблюдения на два независими мозъчни центъра – едната от тях предава информацията от обонятелния анализатор, втория обработвал емоционалната съставяща. При стрес двете вериги започват да взаимодействат. Известно е, че в нормално състояние този процес не протича.
Този факт ни кара да се замислим, знаем че най-много информация се възприема визуално, но обонянието и различните миризми имат най-голямо въздействие върху човека

Източник The Daily Mail

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории