Последни Рецепти
Последни Статии

Зелено кафе и отслабване

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Зелено кафе и отслабване
На всички нас черното кафе ни е добре познато, с чаша ароматна напитка започва денят на много от нас. Но напоследък се срещат все повече реклами и продукти със зелено кафе и слушаме за неговите вълшебни свойства. Може да се открият много материали затова, че благодарение на него може да се отслабне. Какво представлява зеленото кафе – това си е познатото кафе, но не е печено

Какво е зелено кафе?
– Между прибирането на реколтата и изпичането, кафето е известно като „зелени кафе зърна“.

zeleno kafe

История на популярността на зеленото кафе
Популярно става през 2012 г. след ТВ предаване „Шоуто на д-р Оз“ (The Dr. Oz Show). Водещият на шоуто д-р Мехмед Оз, доктор от университета на Пенсилвания и автор на няколко бестселъра като „Ти на диета“ (You on Diet). Списание „ Ескуайър“ (Esquire ) го включва в списъка на 100-те влиятелни личности на 21 век.
Денят в който д-р Оз кани в студиото двама експерти, които разказват за нтересен експеримент. В продължение на две седмици хиляда жени на възраст от 25 до 45 години, които имат проблеми с наднормено тегло, вземат участие в изследване, посветено на действието на зеленото кафе.
Част от тях приемат зелено кафе, останалите – плацебо. Първата група намаляват теглото си до с килограм, втората – средно с 400 г. Цифрите не са много големи, но трябва да се има в предвид, че всички дами са продължавали да водят своя обикновен ритъм на живот, без да променят храненето си. Популярността на шоуто и известността на водещия имат масов ефект – за зеленото кафе започва да говори целия свят.

zeleno kafe 2

Защо зеленото кафе помага при отслабване
Механизмът на действие на зеленото кафе може да се раздели на две компоненти. Първата е свързана с количеството на кофеина, който в зеленото кафе е повече отколкото в черното. Кофеинът способства за разпада на гликогена на субстанции, които се преработват до глюкоза. По този начин се стимулира разпада на подкожната мазнина.
В момента когато всички достъпни запаси от глюкоза са изразходвани организмът започва да изразходва скритата за бъдещ период в подкожната мазнина. От тук идва и по-силният възбуждащ ефект на зеленото кафе.
Втората компонента на ефективното действие е хлорогенова киселина. И тя е доста любима за използване от хората, които пишат реклами за отслабващи препарати. Хлорогеновата киселина притежава много полезни свойства – антиоксидантни, противоракови, антибактериални, противовъзпалителни. Тя също така влияе на стабилността на бременността. Хлорогенова киселина се сдържа в зеленото кафе, така и в слънчогледовото семе и в цикорията.
Но хлорогенова киселина се разрушава при термична обработка и може да бъде получена само чрез синтез от растителна маса, затова участниците в проведения експеримент са получавали екстракт от зелено кафе.

Как се приготвя зелено кафе?
На 150 мл вода са необходими 2 ч.л. кафе на зърна. Кафето се смила преди да се свари, понеже е по-маслено се мели по-трудно от черното. След като заври водата добавете кафето и сварете на тих огън.
На ден не се препоръчват повече от три чашки кафе. Пие се преди хранене, за повече аромат може да добавите щипка джинджифил.
На вкус се отличава доста от познатото ни черно кафе, по-скоро напомня за билкова отвара с леко горчив вкус. И ако искате да отслабнете не трябва да добавяте захар, мляко, сметана.

zeleno kafe

Има ли противопоказания за зеленото кафе?
Странични ефекти от пиене на зелено кафе се наблюдават рядко, но не си струва да се злоупотребява с него. Както и черното кафе зеленото спомага за повишаване на кръвното налягане. Прекаленото пиене на кафе може да доведе до развитие на остеохондроза, тъй като отмива калций от костите. При хора страдащи от тревожни разстройства или панически атаки не се препоръчва да пият зелено кафе, защото може да усили тревогата.

Препарати със зелено кафе
За тях не може да кажем нищо, доколкото не бихме купили и не бихме пили такива. А рекламите за тях са много, това е и причината за тази публикация да разкажем обективно за продукта

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории