Последни Рецепти
Последни Статии

Как да съхраняваме даровете на лятото

Добавено в Готварски техники

Добави към моето меню

Лятото е изобилие от плодове и зеленчуци. Някои плодове имат период от около 2-3 седмици, когато могат да се намерят на пазара и за още по-кратко време в градината – като се започне с ягодите, черешите, малините, кайсиите … при зеленчуците цяло лято можем да приготвяме вкусни рецепти с тиквички, патладжани, домати, чушки … връщаме се от магазина с пълни чанти и е логичен въпроса как да ги съхраним по-дълго свежи?

За да запазим по-дълго време свежи продуктите правилното съхраняване е много важни. Идеалните условия варират за различните плодове и зеленчуци, но всичко започва с правилната температура и влага.

fruit-basket zima pix

Плодовете
Ако искаме да съхраним кайсии, праскови или сини сливи – важното е да не са един над друг плодовете, защото така се натъртват и по-лесно започват да гният. Хубаво е да съхраняваме костилковите плодове извън хладилника, на хладно, наредени един до друг в хартиени торбички

green salad pix 1

Зеленчуци
Доматите може да подредим в поднос и да ги съхраняваме при стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина. Доматите може да сложим и в чекмеджето за зеленчуци на хладилника, като ги изваждаме 30 мин преди да приготвим салата с тях.
По същия начин може да съхраняваме чушки, тиквички, патладжани, краставици.

Трябва да ги преглеждаме почти всеки ден, защото, ако съдържат нитрати започват да омекват.

За да намалите влагата в хладилника, която е виновна за загниване на растителните храни, поставете абсорбираща домакинска хартия на дъното на долното отделение на хладилника, където съхранявате плодове и зеленчуци.

magdanoz pix 2

Билки и зелени подправки
Съхранявайте обвити във влажни салфетки в хладилник или измити и нарязани в пакетчета във фризер.

повече идеи тук Съхраняване на подправки в свежо състояние

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории