Постни сарми в микровълнова фурна
Добави към моето меню
Постни сарми в микровълнова фурна
рецепта за постите, приготвена от кисело зеле, ориз и подправки в микровълновата фурна – лесно, бързо, вкусно и здравословно.
листа кисело зеле
1 ч. ч. ориз
200-250 г стерилизирани домати или 3 с.л. доматено пюре
1 – 2 глави кромид лук
1 стрък целина или суха целина листа
2-3 стръка магданоз
2 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
за заливката:
1/2 ч. ч. зелев сок
1/2 ч. ч. вода
4 с. л. олио
1/2 ч. л. червен пипер
В йенска тенджера се налива олио, слагат се нарязаните наситно лук и целина и се вари под капак 1 минута на максимална мощност.
Добавят се оризът и доматите, вари се още 3 минути, след което се налива чаша топла вода и се поставят подправките. Вари се още около 5 минути или докато оризът набъбне и поеме водата.
Зелевите листа се почистват от кочана, поставя се от плънката и се завиват сарми.
Сармите се подреждат в тенджерата, в която е приготвена плънката, и се поливат със заливката. Ястието се вари на пълна мощност под капак докато заври и след това се намаля мощността, вари се до пълното омекване на сармите.