Лучник
Добави към моето меню
Лучник
рецепта от Балкана – идеална закуска за постите или за някоя зимна сутрин. Или Балкана пази своите тайни, но понякога, ако имаш леля в Еленския Балкан може да научиш някоя тайна
за тестото:
1 ч.ч. хладка вода
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
2 ч.ч. брашно тип 500
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
за плънката:
4 големи глави кромид лук (около 1/2 кг)
1 ч.ч. орехи
щипка чубрица
шипка риган
1 с.л. олио
* Брашната се смесват в голяма купа. (Може да се приготви само от бяло брашно или от пълнозърнесто);
* Добавя се хладката вода в която са размесени 1 с.л. оцет и 1 с.л. олио и се замесва меко, еластично тесто;
* В голям тиган се загрява олиото и се добавя лука, нарязан на едро и претрит с ръце. Задушава се до златисто и се овкусява с чубрица и риган;
* Тестото се разделя на две топки, като едната се разточва малко по-голяма от тавата в която ще печем лучника. Поставяме кората, така че да се образува ръбче и разпределяма плънката. Отгоре слагаме другата кора;
* С остър нож правим нарези върху кората или можем да го надупчем с вилица;
* Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност;
* Топлият лучник се поднася с шарена сол.
Има много варианти на тема лучник, празеник … идеята е винаги една да се овкуси нарязания лук или праз и да се опече между две кори. Винаги е вкусно. И понеже е една от специалните закуски в нашето семейство го правя по различни начини, оформям на малки питки тип “калцоне” като плънката е вътре, навивам на кравайчета … може да се приготви и с готови кори.
Може да се приготви и с тесто с мая. Тогава могат да се оформят по съвсем различни начини.
Много вкусно става, когато към лука или праза се добави сирене и яйца, е тогава не е закуска за пости
Може да се направи и “Чорбаджийски лучник” с много праз, лук, кисело зеле и сирене … и за него ще дойде ред и време.