Супа топчета
Добави към моето меню
Супа топчета
рецепта класика – има рецепти, които приготвяме много пъти и винаги резултата е вкусно ястие
За топчетата:
250 гр. кайма смес
3 с.л. ориз
щипка чубрица
щипка смлян черен пипер
1 белтък
За бульона:
3-4 картофа
1 малка глава кромид лук
1 морков
1 чушка
1 домат
50 гр ориз
1 с.л. олио
За застройката:
4 с.л. кисело мляко
1 жълтък
магданоз за поръсване
* В купа смесваме каймата, ориза, белтъка и овкусяваме с чубрица и черен пипер. Оформяме малки топчета и ги овалваме леко в брашно и подреждаме едно до друго в чиния докато заври бульона;
* В тенджера задушаваме нарязаните на ситно кромид лук, чушака, настъргания домат и морков в 1 с.л. олио. Доливаме 2 литра вода и оставяме да заври;
* Оформените топчета пускаме едно по едно в кипящия бульон. След 15 мин добавяме нарязаните на ситно картофи, а след още 15 мин и измития ориз;
* Когато супата е готова приготвяме застройка от разбит жълтък, кисело мляко и 1 с.л. брашно и един черпак от супата. Изсипваме на тънка стуя в супата. Разбъркваме и когато заври (клокне) отстраняваме от котлона.
* Супа топчета се поднася топла, да пари, поръсена с нарязан на ситно магданоз. Всеки си я овкусява на вкус с смлян черен пипер, сол и оцет.
Днес когато студа и снежинките ни изненадаха, това, което поисках за обед беше супа – топла супа топчета. Вкусна е! Супата на обед е част от нах-добрата профилактика да не се разболеем от настинка и грип, като билковия чай с лимон и мед и доброто настроение.
Има само един недостатък топлата супа на обед – става ти топличко, отпускаш се и ти се доспива.
Страхотно!!! Тази вечер ще я пробваме и ще се похваля после Много усмивки от мен :):)