Последни Рецепти
Последни Статии

Свински грип

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Грипна епидемия в София и Пловдив от 9 ноември до 15 ноември
Грипът поразява около 30% от населението, се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки. Особено опасен е за често боледуващи деца и страдащи от хронични заболявания, като при тях най-често се развиват усложнения.
За да се предпазим от грип трябва да:
– Да ограничим посещенията на масови прояви, места където се събират големи групи хора;
– Да избягваме контактите с болни хора;
– Да спазваме добра лична и битова хигиена.

Свински грип
Зимата дойде и с нея сезона на простудните и вирусни заболявания. Какво ни очаква през този сезон след толкова много тревожни новини, свързани със свинския грип – пандемията на 21 век.
Първите случаи на регистрирани заболели от свински грип са от края на март 2009 в Мексико.
По данни на Свтовната Здравна Организация към 16 октомври в света има заболели око 387 000 човека, като 4820 са завършили с летален изход.

swineflu1
Има много написано по въпроса за свинския грип и като новини и от професионалисти. Снощи (2.11.09) когато прочетох, че у нас вече има 3 смъртни случая на починали от свински грип почуствах прилив на сили, на мобилизация, какво и как мога да направя за да не се разболеят моите деца и съпругът ми от грип. От опит знам, че здравата храна, доброто настроение и активното движение помагат. И все пак децата са на училище, пътуват с градския транспорт, контактуват с толкова много хора. Съпругът ми е в офиса с неговите колеги – една затворена общност, в която вирусите се предават и мутират. Аз работя с клиенти …

Какво мога да направя като майка, като съпруга? Мога да седна да се запозная със ситуацията, като оставя всички политически и икономически факти свързани с грипната епидемия и да погледна от медицинска гледна точка.

Трябва ли да се боим от свинския грип?
Свински грип? Какво означават буквите A/H1N1 в името на свинския грип. Просто е – това е описание на структурата на вируса.
Вирусът прилича на малка сфера, покрита с обвивка, липидна мембрана. Под обвивката се намира молекула РНК и 8 различни белтъка. По структурата на вътрешните белтъци се различават 3 типа грип: А, В, С.
Грип тип А е най-разпространения и най-тежкия, патогенен. Този тип грипен вирус може да предизивка епидемии и пандемии. Тип грип В и С могат да предизвикат грип лек и средно тежък и се среща много по-рядко, най-често като единични сличаи.
На повърхността на вируса има още 2 белтъка. Първият хемаглутинин (обозначава се с буквата – Н), вторият невраминидаза (N) – образуват “шиповете” на вируса. Тези два повърхностни белтъка са най-изменчивите и имуногенни антигени на грипните вируси. Хемаглутининът осигурява способността на вируса да се присъединява към клетката. Невраминидазата гарантира способността на вирусната частица да прониква в клетката-домакин и способността на вирусните частици да излизат от клетките след размножаване. По тях нашата имунна система открива, разпознава и унищожава вируса.

В процеса на еволюция вирусите на грипа са се научили да се скриват като променят структирата на външните белтъци. До сега са познати 16 разновидности на хемаглутинин и 9 вида невраминидаза в различни щамове на вируса.
По своята вътрешна структура вируса на свинския грип принадлежи към най-патогенния тип А и има два външни белтъка Н и N от първи тип.

История на грипния вирус
Приема се, че някога грипът е бил заболяване основно по птиците. При тях са наблюдавани около 16 подтипа хемаглутинин и 9 – невраминидаза. С течение на времето грипът търпи своята еволюция и започва да поразява и бозайници, в това число свине и хора. По правило човек се разболява само от “човешки грип”, който за нас е станал обичайна причина за нетрудособност и боледуване в есеннозимния сезон и представлява повече от половината инфекциозни заболявания.
Сред дадена общност от хора циркулират грипни вируси с ограничен набот от повърхностни белтъци хемаглутинин и невраминидаза от 1 до 3 тип. Периодично в човешката история избухват грипни пандемии, като сезонната пандемия достига огромни мащаби и може да обхване територията на цели страни.
Най-тежката грипна епидемия е испанската 1918-1919. За тези две години на грипна пандемия жертвите са около 20 милиона човешки живота. Това е повече отколкото са загиналите по фронтовете на Първата Световна война. Виновникът за тази трагедия е грипен вирус А/H1N1, Смъртността в различните страни и различните социлани групи е била различна – в отделни райони е достигала до 80%, като средно е била 3%.
След 40 години (1957-1958) населението наЗемята отново е обхванато от грипна пандемия. Този пътA/H2N2. Тази пандемия е наречена “азиатски грип”. Смъртността не е била висока, и все пак са починали около един милион човека.
След 10 години (1968-1969) в света избухва пандемия от хонгконгски грип – А/H3N2, която също не се отличава с висока смъртност. Грипният вирус от Хонг Конг измества азиатския вирус и днес е запазен само в лабораторни условия.
През 1978-1079 се появата т.нар. “руски грип” A/H1N1, при който също не се наблюдава висока смъртност.
Днес света е обхванат в тревога от нова пандемия от свински грип. Независимо, че има структура на външните белтъци като “испанския” или “руския” вирус, генетичната структура на вируса е различна. Приема се, че с такъв щам човечеството се среща за първи път.
Какъв е произхода на свинския грип? Много източници предполагат, че това е смес от гените на “птичия”, “свинския” и “човешкия” грип. Но потвърждение на това твърдение все още не е публикувано.
Има изследване на американски микробиолози от 17.04.2009, според публикацията на официалния сайт на Центъра по контрол и профилактика на инфекциозните заболявания в САЩ, вирусът на свинския грип практически изцяло се сътои от гени на вируса, разпространен сред свинете в САЩ през 1999 г.
Вирусът има само два нови гена, характерен за свинете в Евразия. За птичи гени в състава на “свинския” в публикацията не се споменава. Следователно за свинския грип може да се приеме, че е комбинация от вируса, който се наблюдава при американските и азиатските свине.

Грипните вируси се променят
Известни е, че след като човек е боледувал от грип се изгражда имунитет за 2-3 години. Но на следващата година грипният вирус е друг, мутирал е. Променяйки своята структура вирусът пробива нашия закален миналата година имунитет, както и зашитата на ваксината. Дори малките промени в структурата на вируса, и най-малките мутации, могат да подведат нашия имунитет. При някои хора зашитните сили на организма могат и да го защитят, да не се разболее или да мине леко, на крак. При някои хора грипът може да мине с всички клинични прояви.
Затова учените смятат, че независимо от разнообразието на грипните вируси, човечеството има някакъв имунитет срещу сезонния грип.
Такъв имунитет се нарича “кръстосан” – когато сме преболедували от един вид грип имунитетът ни защитава и от няколко подобни щамове, независимо, че имунитетът се изразява по-слабо.
Този имунитет и спира епидемичните взривове, не давайки на грипната епидемия да прерастне в пандемия. Пандемия се развива когато вирусът на грипа е променен до неузнаваемост и имунитет, защитни средства наорганизма срещу него напълно отсъстват.
Причина затова може да стане крупна мутация в гените на вируса или проста обмяна на гени между различни щамове, заразили заедно една клетка.
Като резултат се получава вирус със съвършенно други свойства, имунитет към който човечеството все още няма изграден. Ако такъв мутирал вирус може да да се предаде от човек на човек възниква пандемия. Възприемчивата част на населението пренася този грип и се изгражда имунитет към него.
Приема се, че такива пандемии възникват с честота от 10-40 години.

Световната Здравна Организация определя пандемията като грип с леко и среднотежко протичане. Това се потвърждава и от статистката за смъртност от свински грип – около 1%.
При повечето заболели не възниква необходимост от медицинска помощ и грипът, както и сезонният, протича за 7-10 дена.
Затова за всеки от нас неприятността от появата на нова пандемия не е по-голяма отколкото и от обикновения грип.

swineflu2

Свинският грип се разпространява по въздушно-капков път от човек на човек. При неспазване на елементари правила за хигиена можем да се заразим от “мръсни ръце”, ако с ръка, на която са попаднали следи при контакт с болен, ако си потъркаме ръцете, почешем, да не говорим, ако ядем без да сме си измили ръцете каква е веряотността да се раболеем.
Свинете не могат да бъдат източник за заболяване. При термична обработка вирусите на грипа мигновено се разрушават, като е достатъчно нагряване само от 70 градуса. т.е. не трябва да се отказваме от свинското месо.
Ако заболее от грип майка, която кърми своето дете, тя не трябва да спира, защото чрез кармата се предава майчиния имунитет, който се е образувал при заболяването. По този начин майчиното мляко е най-добрата защита от грипа за детето.

Симптоми на свинския грип
По своите клинични проявления свинския грип по нищо не се различава от сезонния.
Инкубационният период обикбовено трае около няколко часа. Ако в течение на едни денонощие след контакт с болния вие не сте се разболели, означава, че няма да се се разболеете.
Харкатерно е остро начало на заболяването с висока температура до 38-39 градуса, треска, която може да бъде на вълни. Високата температура се поддържа около 3-5 дни.
Заболяването започва с общо неразположение, болки в мусклите, ставите, костите. Характерна е чуствителност към светлината, сълзене на очите, болки в очните ябълки.
Налице е болка зад гръдната кост, по протежение на трахеята, дрезгав глас, суха кашлица.Носът може да е запушен, но хремата не е характерен симптом.
По тази описана картина симптомите на свинския грип по нищо не се различават от симптомите на сезонния грип.

Единствената разлика на свинския грип А/H1N1 е тази, че пикът на заоболелите е на възраст 10-50 години, като най-висока смъртност има във възростовата група 30-50 години. Докато сезонният грип е най-опасен за малките деца до 5 години и за възрастните над 60 години. Но това са цифрите на статистиката, трагедия е когато в новините се говори за бременни жени, които са болни от свински грип.

Митове за свинския грип
1. Чака ни нова “испанска” пандемия

Вирусът на испанския грип 1918-1919 наистина е подобен по структура с днешния свински грип и също поражава млади хора. Но с помощта на генетически анализ е изяснено, че сам по себе си “испанския” грипен вирус не е притежавал висока патогенност.
В този период са умирали хора с възприемчивост към грипа или с отслабнало здраве. Това е период съвпаднал с Първата световна война и хората са живеели в трудни условия.
Пандемията от свински грип не предизвиква висока смъртност, само в 2% от случаите заболяването протича тежко. В много случаи инфекцията може да се пракара като остра вирусна инфекциа или респориторна.

2.Може да настъпи мутация, която да превърне свинския грип в силно патогенен и смъртността да бъде много висока
Вероятност да настъпи такава мутация съществува, доколкото мутацията е процесе вероятностен, непредсказуем.
Сред животните десйтвително съществуват силнопатогенние щамове на вирусния грип, които по време на пикове предизвикват масова гибел на птици, на домашни животни и т.н.
Човек, обикновено, е невъзприемчив към тези вируси, в света се наблюдават единични случаи на заразени от животни. Често, несвойнствения на човешкия геном грип протича в лека форма, като конюктовит или хрема.
Птичият грип (bird flu) A/H5N1 е нещо с което се характеризира 2005-2006 г и предизвика много коментари и тревоги. Този щам относително лесно преодоля междувидовата бариера и поразява хора, които имат контакт с болни птици. Смъртността от A/H5N1 и до днес остава висока около 50% при птиците, което налага вземането на мерки при наблюдение и само на една болна птица.
Но се оказва, че птичи грип не може да се предава от човек на човек и по този начин не може да предизвика пандемия. Доказано е, че е достатъчно да се замени само една аминокиселина в генотипа на птичия грип за да придобие тази способност.
Колко време ще й бъде необходимо на прородата за да се окаже необходимата аминокиселина на точното място, не може да се каже предварително, защото промяната в гените е случаен процес.
Освен, ако на промяната на вируса не помогне човек, който благодарение на научните достижения предварително може да предскаже и моделира процеса на мутационния процес.
Освен това, можеби ако се научи да се предава от човек на човек птичият грип ще заплати със загубата на своята патогенност и ще се превърне в такъв обикновен познат, като сезонния грип.

Профилактика от свински грип
Има една поговорка ” Този, който сам се пази и Господ го пази” или “Помогни си сам, за да ти помогни и Бог”. Какво можем да направим, за да не се разболеем.
1. Опитайте се колкото се може по-малко да бъдете на места, където се събират големи групи хора. Може да използвате еднократни маски за лице, които трябва да се сменят през 3 часа, големи шалове и профилактично да използвате противовируснo масло с което да намазвате устните и носа;
2. Опитайте се да стоите колкото се може по-далече от кашлящи и подсмърчащи хора, при кащлица аерозолите с вирусите се разпространяват в радиус до 1-2 м;
3. Когато сте на улицата, в градския транспорт, на работа, в офиса се старайте да не докосвате лицето си с ръка. Когато се приберете у дома първото нещо, което трябва да направите е да измиете ръцете си с топла вода и сапун. Поддържането на личната хигиена е едно от най-простите и сигурни начини да не се разболеем;
4. Пуснете светлина в дома, на работното място колкото се може повече. Проветрявайте и забърсвайте редовно прах с препарат на спиртна основа;
5. Ако в семейството ви има болен от грип го изолирайте (или себе си от него) в отделна стая. Много по-трудно е да се предпазим от грип, ако болният е нашето дете или съпруг, но много е важно да не се разболеем за да може да се грижим за тях.
Личните средства трябва да бъдат отделни – кърпа за лице, за ръка, четката за зъби на болния трябва да стои отделно.
Ако имате ултравиолетова лампа правете нагревки 2 пъти на ден за по 10 мин;
Убедете ласково болния, че трябва да носи еднократна маска за лице у дома и да я смена на всеки 3-4 часа. Можем да приготви и такива от марля, която е за многкратна употреба, но трябва да се изпира с много гореща вода на 3 часа;
Спазвайте наложената карантина, бъдете търпеливи поне за периода на висока температура, който трае около 4-5 дни и когато болният е особено заразен. Имайте предвид, че отделенето на вируси ще продължи около 10 дни след като температурата е спаднала;

6. Ако вие сте болният
При първите симптоми на неразположение останете на място. В поликлиниката при личния лекар ще бъдете един от многото чакащи, на работа също не бива да оставате.
Извикайте лекар в къщи, сложете маска на лицето, легнете си далеч от близките си, за да не ги заразите и тях и ги помолете да ви приготвят топла напитка – билков чай с много лимон и мед.
Ако високата температура я понасяте леко, дръжте се до последно. В никакъв случай не пийте аспирин за смъкване на температурата. Аспиеринът е противопоказен при грип и може да предизвика усложнения.
Когато влезете в аптеката за да купите лекарство за температура внимателно прочетете описанието и състава, защото много от средствата за борба с простуда съдържат ацетилсалицилова киселина – аспирин.
Специализирана профилактика, т.е. ваксина срещу свински грип засега няма. От 2 ноември има публикация, че китайски учени са приключили успешно тестване на хора на ваксина, която в момента разработват.

Затова трябва да разчитаме на народните средства за защита от грип и простуда, които са проверени от времето. Също така и на противовирусните препарати,които можем да приемаме с профилактична цел, ако сме били в контакт с болен от грип или имаме болен в семейството.

Най-важното е да водим здравословен начин на живот, да се храним пълноценно, да се наспиваме и да не се поддваваме на паниката. Доброто настроение е гаранция за нашето здраве, физическо и психическо, което е много важно днес.


http://en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic
адаптирано по Наталия ДОЛГОПОЛОВА,
лекар-терапевт

За да бъде изчерпателна статията и полезна направих малко проучване на тема лекарства при грип, които се предлагат в аптеките:

Реленца
Relenza 5mg/dose, прах за инхалация,
Relenza е показан за лечение на грип тип А и тип В при възрастни и подрастващи над 12 години, които проявяват типичната за заболяването симптоматика в сезона на широко разпространение на грипната инфекция.

Тамифлу
Tamiflu 75 mg hard capsules
Тамифлу 75 мг твърди капсули
Oseltamivir / озелтамивир

Тамифлу се предписва за лечение или профилактика на грип, инфекция, причинена от грипен вирус. Симптомите на грипа включват внезапно начало с висока температура над 37,8 С), кашлица, хрема, главоболие, мускулни болки и често много силна умора. Тези симптоми може да се предизвикват и от други инфекции освен грип. Истинската грипна инфекция се появява само по време на ежегодните епидемии, когато грипните вируси се разпространяват. Извън епидемичните периоди тези симптоми се причиняват предимно от различен вид инфекции или заболявания.
Тамифлу се отнася към групата лекарства, наречени “инхибитори на невраминидазата“. Тези лекарства предотвратяват разпространението на грипния вирус вътре в организма и по този начин помагат да се облекчат или да се предотвратят симптомите, наблюдавани при инфекция с грипен вирус. Тамифлу 75 мг твърди капсули се продават в блистерни опаковки по 10.

Ремантадин
Ремантадин 50 mg таблетки
таблетка съдържа 50 mg rimantadine hydrochloride.
Ремантадин е ефективен за лечение на грип, когато се приема в първите 48 часа от заболяването или непосредствено след контакт с болен при обявена грипна епидемия. Неговият механизъм на действие му позволява да атакува вируса, независимо от неговата модификация. Ремантадин дезактивира вируса и не му позволява да се размножава и по този начин спира или намалява способността му да уврежда клетките на организма. Лечението продължава 5 дни, а боледуването, което понякога трае 2 седмици, може да се съкрати до ден-два.

Изопринозин
Isoprinosine 500 rag /
Изопринозин таблетки 500 мг.

Isoprinosine® е показан при лечение или повлияване на потиснатия или увреден клетъчен имунитет и на клиничната симптоматика при вирусни инфекции, като грип и др.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории