Последни Рецепти
Последни Статии

Какво да включим в пролетното меню

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Какво да включим в пролетното меню
Или 10 супер храни за пролетта

За памет
1. Орехи – богати са на триптофан, от който се синтезира серотонин. А това допринася за настроението ви и помага да се справите със стреса.
2. Аспержи – един от най-добрите източници на фолиева киселина, витамин В. Фолиевата киселина е важна за синтеза на невротрансмитерите допамин, серотонин, и норепинефрин, а те са важни за доброто настроение.

аспержи
Аспержи с бекон, Рецепта Maria Atanasova

При диета
3. Зелен чесън – полезен е при отслабване. Зелените стръкове съдържат алицин, който им продава остър мирис. Но веществото алицин може да ни предпази от преяждане, защото стимулира в мозъка чувство за ситост. Зеленият чесън има по-мек отколкото на скилидки, затова може да го включвате в салатите и рецептите, които приготвяте
4. Бобови култури – полезни при поддържане на фигурата, организмът трябва да работи за да може да смели храната и фибрите, които съдържа, а за това се иска енергия. Освен това протеините в бобовите култури изпраща сигнали към мозъка, че се е нахранил

За добър тонус
5. Спанак – източник на енергия (спомняте ли си филмчето за Попай Моряка) – зелените листа са източник на желязо, особено за тези, които не ядат месо, а желязото е основен компонент на червените кръвни клетки, които подхранват мускулите с кислород за повече енергия.
6. Артишок – богат на магнезий, минерал, от съществено значение за повече от 300 биохимични реакции в тялото, включително генериране на енергия. Ако няма достатъчно магнезий в организма мускулите работят по-усилено и като резултат се уморяваме по-бързо.
Около 68% от нас не получават достатъчно от този минерал. За жените се препоръчва 320 милиграма (мг) на ден. Един средно голям артишок осигурява 77 мг магнезий (и само 60 калории). Други храни богати на магнезий са ядки, бобови и пълнозърнести храни.

За кожата
7. Сьомга – полезна е и за кожата – това е само едно от предимствата на сьомгата, но е важно. Сьомгата е богата на мастни киселини нарича ейкозапентаенова киселина (EPA), вид омега-3, които естествено помага за блокирането на UV-индуцирани ензими, които намаляват колаген, което води линии и отпусната кожа. Освен това стимулира хидратацията , което помага кожата да остане свежа.
8. Ягоди – богати са на антиоксиданти, които помагат за възстановяване на кожата от фактори на околната среда като замърсяване и UV лъчи. Богати са на витамин С, което води по-малко бръчки и по-малко сухота на кожата. Опитайте да си направите домашна маска с ягоди – 2 с.л. ягоди, 1 с.л. кисело мляко, 15 мин на кожата на лицето – това е директно прилагане на антиоксиданти в ягодите, както и естествен ексфолиант, който се съдържа в тях, алфа-хидрокси киселина ще даде чудесни резултати.

За памет
9. Яйца – жълтъците са богати на холин – осноен хранителен елемент, необходим за производството на ацетилхолин – мозъчен химикал, който е решаащо значение за съхранение на спомените. Препоръчителната дневна доза (RDA) за холин е 425 мг. 147 мг се съдържат в едно яйце, други добри варианти са ядки и червено месо.

боровинки
10. Боровинки – богати са антоцианини – полезни са за увеличаване на сигнали между мозъчните клетки и подобряване на тяхната издръжливост, повишаване на ученето и паметта. Включвайте във вашето меню боровинки, около чаша на ден и може да се наблюдават подобрения в това как помните.

По идея от health.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized