Последни Рецепти
Последни Статии

Как да направим сушени домати

Добавено в Готварски техники

Добави към моето меню

Как да направим сушени домати
Сушените домати не са традиционен продукт за нашата кухня, но навлязоха в употреба и все повече рецепти има в които се използват. Рецепти за домашно приготвен хляб с добавка на сушени домати, за паста, за различни вкусни плънки, за салати. Свързваме ги с италианската кухня. Предлагат се и в магазина – малки бурканчета с красиви етикети и високи цени, предлага се и моцарела със сушени домати.
А се оказва, че не е никак сложно да си ги приготвим и сами. Иска се само желание, време и бурканче в което да ги подредим като ги залеем със зехтин (олио) и за повече аромат добавим клонче розмарин или босилек. Така ще имаме нещо вкусно и апетитно в хладилника през студените дни.
Мазнината от бурканчето с домати, зехтин или олио, може да си използва за заливка на салати, да се добави към тесто за питка, има аромата на сушените домати и придава много добър вкус на всичко, в което се добавя.

сушени домати

В нашите родни условия има два сорта домати подходящи за сушене – Рома, тип консервен домат и чери домати.
Черито се режи на две и се реди в тава.
По-водните домати се почистват от месестата част и се режат на четвъртини, ако е рома на резени по дължината
Сушат се на слънце или във фурна с горещ въздух за около 5-6 часа на 100 градус.
Ако ги сложите вечерта във фурната, след като са се пекли 2-3 часа може да извадите тавата и с вилица да поразкъсате образувалата се ципа. Така водата ще се изпари по-лесно. След което да ги оставите още 3 часа, до готовност във фурната на 90 градуса.

Най-лесният начин да приготвите сушени домати е като ги изсушите във фурната.
Може да се изсушат на слънце, като се наредят на рамка на която е опъната мрежа.
Може да се използва и машина, каквото се предлага в магазините, за сушене на плодове.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории