Последни Рецепти
Последни Статии

Сушени сливи

Добавено в Кулинарен справочник, Плодове

Добави към моето меню

Сушени сини сливи
едни от най-полезните сушени плодове.
Освен чудесен вкус те притежават и забележителни лечебни свойства.
В техния състав влизат витамини и полезни вещества. И най-интересното – при изсушаването сините сливи не губят своите полезни свойства.
Сушените сливи са полезни при авитаминоза, притежава антибактериално действие, и има вещества, които подобряват цвета на лицето.

susheni slivi

В българската национална кухня сушените сливи присъстват като се приготвят от рецепти с месо до сладкиши.

Домашни бонбони със сушени плодове и ром

Сушените сини сливи са богати на въглехидрати (100 грама сушени сливи без костилките съдържат повече от 60 грама въглехидрати), калиеви соли, целулоза.

100 г сушени сливи дават около 270 грама калории – високо калоричен продукт са.

Susheni-sini-slivi

Целулозата и захарните вещества, които има в тях, възбуждат перисталтиката на червата, с което спомагат за изпразването им. Ето защо сушените сини сливи се препоръчват от лекарите при хронически запек. Те са полезни също така за страдащите от хипертония и бъбречни заболявания.

Сушените сини сливи засилват отделянето на урината и готварската сол, както и на холестерина, което е много важно при артериосклерозата и заболяванията на жлъчния мехур.

Поради голямото си съдържание на въглехидрати те са противопоказни за страдащите от захарен диабет, които трябва да ги изключат от своята храна или рязко да намалят приемането им.
Забраняват се също в период на изострен колит и ентерит (възпаление на тънките черва), защото съдържат много целулоза, която дразни възпалената лигавица на червата и засилва болките.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории