Сушеница
Добави към моето меню
Сушеница
Необходими продукти за 10 кг:
5 кг телешки шол
3 кг свинска плешка (бут)
2 кг сланина
250 г сол
70 г смлян кимион
30 г черен пипер
15 г захар
3 г селитра
35-40 бр. изкуствени черва с дължина 30-40 см
Изстуденото телешко и свинско месо се нарязва на ивици.
Нарязаното месо се смила през 4-милиметрова решетка.
Смляното месо се подправя със сол, кимион, черен пипер и захар. Накрая се добавя селитрата.
Сместа се омесва много добре и се оставя да престои покрита в хладилник 1-2 денонощия при температура 5 градуса.
Замразената сланина се нарязва на парченца с големината на оризово зърно. Добавя се към престоялото месо и се омесва добре.
Червата се поставят в купа, заливат се с хладка вода и се оставят да престоят, за да се отпуснат. (Могат да се използват говежди тънки черва, както и свински.)
След като се отпуснат, червата се пълнят с готовата кайма с помощта на фуния. Ако някъде остане въздух, мястото се набожда с топлийка, за да излезе въздухът. Краищата на червата се връзват и сушениците се нареждат на сухо, проветриво място.
След 2-3 дни (след като завехнат) сушениците се нареждат плътно една до друга, притискат се с дъска и се затискат с тежест (камък), за да се получи характерната форма на паралелепипед. Оставят се да престоят така 2 дни.
Ако не получат нужната форма, сушениците престояват още 1-2 дни. След това отново се оставят да висят на сухо и проветриво място, сушат се 20-22 дни и са готови за консумация.