Сувлаки
Добави към моето меню
Сувлаки
Сувлаки това е една от емблематичните рецепти на гръцката кухня – това са шишчета, които се приготвят от пилешко, свинско, агнешко месо или риба. Маринатата е неизменна – зехтин, лимонов сок, риган (орегано), сол и черен пипер. Този вариант е с пилешко месо. Традиционно се поднасят със сос Дзадзики. Може да се поднесат и с цедено кисело мляко овкусено с мента
Продукти
500 г пилешко филе
2 щипки червен пипер
2 глави червен лук (традицонно се поднася с кръгове червен лук)
150 г сирене фета
100 г кисело мляко (цедено)
2 броя лаваш или тънка пита
Риган и мента на вкус
1 лимон
Сол и смелен черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
• Пилешкото филе се нарязва на хапки, които се мариноват в смес т лимонов сок, зехтин, риган, черен пипер и щипка сол
• На загрят грил намазан с масло запичаме зеленчуци и червения лук до появата на златисти ивици, може да се поднесат и сурови
• Дървените шишчета потопете във вида и нанижете маринованите пилешки парченца. Изпечете ги до готовност на грил
• Пригответе соса за сувлаки като смесите в блендер сирене фета, кисело мляко и мента или пригответе класически сос дзадзики
• Поднесете в голяма чиния 2 шишчета, червен лук, парчета лаваш, лимон, сос, пържените картофи са класика като гарнитура и домати. Поръсете с щипка червен пипер