Последни Рецепти
Последни Статии

Света Анастасия

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Света Анастасия
На 22 декември православната църква почита деня на Великомъченица Анастасия (Св. Чьорна).
На този ден празник имат: Анастасия, Анастас, Анаста, Настя, Настас, Сийка, Сия, Стас, Стаска, Таска, Тачо, Ташко

В народните представи Св. Анастасия се е превърнала в своеобразно олицетворение на смъртта. Вярва се, че в която къща не се празнува непременно ще се случи нещастие. Старите хора я наричат още Нашташа или Св. Чьорна. Жените не трябва да работят никаква домашна работа, защото св. Чьорна ще почерни дома на оная, която преде, тъче или пере. Според вярванията ако времето на този празник е хубаво през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще вали.

cvr4
Зимното слънцестоене настъпва на 21.12.2013 г. в 19.11 ч., с което започва и астрономическата зима в Северното полукълбо.
Най-студеният сезон в годината продължава до пролетното равноденствие, което е около 21 март. Зимното слънцестоене бележи най-краткият ден, който днес ще е около 9 часа и най-дългата нощ в годината. След това светлите часове започват постепенно да се увеличават.

Денят 22 декември е най-краткият в годината, денят на зимното слънцестоене.
Според народното поверие, ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще вали. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли

sv Anastasia
Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра. В онова време (III в.) знатните римляни, като уважавали науката, полагали големи грижи за възпитанието на децата. Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, известен със своя ум и ученост. Когато се завършило възпитанието на младата Анастасия, всички в Рим се чудели както на необикновената й красота, така и на нейния ум и познания. Но Хрисогон й предал друго съкровище. Той бил християнин. От него и от майка си Анастасия получила познания за Бога. След време, тъй като не се отказала от вярата си, въпреки всички мъки на които била подложена, тя била привързана към четири стълба и изгорена през 290 г. Една християнка погребала тялото й, което останало невредимо в огъня. Мощите й след това били отнесени в Цариград.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории