Последни Рецепти
Последни Статии

Св Нестор и Мишкин ден

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Св Нестор и Мишкин ден – 27 октомври

На 27 октомври Православната църква почита Свети мъченик Нестор.
Имен ден празнува Нестор. От старогръцки език името Нестор означава “младежки, човек който се помни, мъченик”.

Храбрият момък Нестор, който убил жестокият гладиатор Лий с благословията на Свети Димитър Мироточиви, има свой празник непосредствено след Димитровден

sv nestor
Св. Нестор, източник pravoslavieto.com

Житието на светеца ни връща във времето на Римската империя и управлението на Максимиан (285 – 305 г.), който бил един от най-жестоките гонители на християните. Той често организирал гладиаторски игри, в които прочутият му боец Лий се биел с християните. Окрилен от силата на Свети Димитър и закрилян от Христос Нестор решил да се изправи срещу жестокия и непобедим Лий. В неравната схватка той се оказал в храбростта си по-силен и победил гладиатора. Разгневен от това Максимиан заповядал да посекат с меч Нестор, а Димитър да пронижат с копие.

Този ден е известен сред народа като Мишкин ден (Мишин ден, Нистор, Разпущене), това е народен празник с езически произход.
Празнува се в деня на св. Нестор (27 октомври) и по-рядко на 24 ноември(св. Катерина). В Родопите и Станджа Мишите празници са през първите три дни от февруари, а българите от Беломорска Тракия ги празнуват от Коледа до Богоявление.

mishka esen

Легендите са много. Според една Св. Нестор промушил с копие корема на боеца Лий и оттам изскочили за първи път мишките. Друга легенда пък казва, че мишките се пръкнали на белия свят от самия дявол, когато помирисал тамян. По традиция на този ден най-възрастната жена в къщата със затворени очи замазвала с кал или тор огнището и пода на зимника. Ритуално друга жена я питала “Какво правиш?”, “Мажа очите и устата на мишките”, отговаряла тя три пъти, като при всяка магия.
На Мишкин ден жените не бивало да да използуват остри предмети – да режат с нож или с ножица, да плетат с куки и шият с игли, да месят хляб, “за да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъби“ В някои краища на България на този празник се приготвя обредна пита за мишките. Още преди да бъде изпечена, я нашарвали с лапата на котката. Питата намазвали с мед и изяждали у дома, за да не ядат мишките хляба на хората. На други места пък, ако имало много мишки в селото, правили „Мишкина сватба” . В нея ритуално две жени (единствени с две еднакви имена в селото), улавяли мъжка и женска мишка, накичвали ги като младоженци и ги слагали завързани една за друга в кошница

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории