Последни Рецепти
Последни Статии

Свети Пантелеймон

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На 27 юли Православната църква чества
Свети Великомъченик Пантелеймон

Пантелеймон е живял през 3 и 4 век от Никомедия (днес Измит), страдал за христовата вяра по време на управлението на Максимиан Херкул.
Според житието муПантелеймон е роден като езичник и носел името Пантолеон (от гръцки: “лъв във всичко”). Учил медицина при известния за времето си лекар Ефросин и станал придворен лекар. Впоследствие приема християнството и новото си име Пантелеймон (“всемилостив”). Отказал да се кланя на езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на Максимиан.
Част от мощите на светията се пазят в руския манастир “Свети Пантелеймон” в Света гора.
Заради дейността си приживе се вярва, че Свети Пантелеймон е закрилник на лекарите и акушерките. Българската църква почита паметта му на 27 юли (9 август по стар стил).

sv-Pantelejmon-chepelare

На 27 юли Православната църква чества Светите Седмочисленици
Светите братя Кирил и Методий и техните пет ученици – Св. Климент Охридски, Св. Наум Плисковско-Преславски, Св. Сава, Св. Горазд и Св. Ангеларий. Всеки един от тях се чества поотделно, а на този ден, в деня на блаженото Успение на Св. Климент – всички заедно.

Храмов празник на този ден има църква „Свети Седмочисленици” в София. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Божествена Света Литургия.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории