Последни Рецепти
Последни Статии

Свети Врач

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Свети Врач
е християнски празник, честван на 1 юли и посветен на светите братя безсребреници Козма и Дамян, празнува се като ден ден на билкарите и лечителите.

Имен ден празнуват Козма, Кyзман, Дамян

Народен празник е на всички лечители, врачки, баячки и билкари. Свързан е с вярата в светите лечители Кузма и Дамян. На този ден жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и да го раздават за здраве.
Вечерта срещу празника болни, слепи и недъгави хора отиват да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измиват на аязмото. Често се правят курбани.

sveti vrach

Светите безсребърници Козма и Дамян. Бог им дарил чудотворна сила да лекуват. И те вършели това даром, като искали само едно – излекуваните да повярват в Христа.

Християнски култ към двамата братя лечители, особено разпространен в Източната Римска империя.
Най-ранните изображения върху икони у нас датират от XII в.
Своята популярност братята дължат на умението да лекуват. Тяхното житие е изпълнено с много чудотворства, свързани с изцелението на глухота, слепота, гноящи рани и др. Поради това е и широко разпространено названието към тях като св. Врачове или Врачи, както и св. безсребренници Кузма и Дамян, тъй като не вземали никакво възнаграждение.

На 1 ноември християнската църква почита повторно братята лечители безсребреници и чудотворци Козма и Дамян (честват се и на 1 юли)
На този ден стопанките месят и раздават пити за здраве

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории