Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден на диабета

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Световен ден на диабета – 14 ноември
Фактите: Близо 9% от българското население страда от диабет, това са около 577 000 човека.
Децата, болни от диабет, които получават лечението си чрез НЗОК, са 2010Между 1 и 2 на сто от тях страдат от диабет тип 2, който е характерен за възрастните, казва доц. Димитър Чаръкчиев от Университетската болница за активно лечение по ендокринология “Акад. Иван Пенчев”.
По данни на Международната диабетна федерация с диагноза „захарен диабет“ в момента са над 382 млн. души, като почти половината от тях не знаят за това.

diabet 2

Рисковите фактори за поява на диабет тип 2 сред възрастните хора са фамилна обремененост, възраст над 40 години, наднормено тегло, повишено ниво на холестерол, използване на лекарства, съдържащи кортикостероиди и др.
Младите хора, на възраст 14-20 години, са най-трудната група, страдаща от диабет. Те трудно приемат факта, че са болни и контролът на заболяването не винаги може да бъде добър. от асоциацията настояват да се улеснят критериите за изписване на аналогов инсулин за възрастните болни така, както вече е направено за децата до 18-годишна възраст, каза Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет и младите хора. Данните са от пресконференция посветена на диабета проведена през ноември 2014 г.

diabet 3

30 Диагностично-консултативни центрове в страната ще правят тестове за риска от развитие на Захарет диабет Тип 2 и ще раздават примерни седмични менюта за здраволсловно хранене по повод Световния ден на диабета – 14 ноември. Това е част от информационната кампания на АстраЗенека у нас.

През 2014 г. акцента на Световния ден на диабета е здравословното хранене, тъй като е доказано, че над 70% от случаите на диабет тип 2 биха могли да бъдат предотвратени или отложени посредством здравословен начин на живот.
Дори умерено намаляване на наднормените килограми (между 2-5%) води до понижаване на нивата на кръвната захар, а оттам и до подобряването на контрола над диабета.
Доц. Попова представи някои от основните принципи на балансираното хранене за намаляване риска от диабет тип 2 и избягване на усложненията при диабетно болните. В дневните ни порции трябва да преобладават сложните въглехидрати, на които са богати ядките, плодовете и зеленчуците и пълнозърнестите храни. Практическото и лесно правило за изпълнение на тази препоръка е:
изберете една чиния с големината на вашата разперена длан
– половината от нея при всяко хранене трябва да е пълна със сезонни зеленчуци
– от останалата половина, една четвърт е за хляб и/или тестени изделия, картофи, зърнени, бобови храни, макаронени изделия, а другата четвърт – за риба, месо, млечни и месни продукти или яйца
– Не добавяйте излишно мазнини в приготвянето на храните.

Лечението на захарния диабет тип 2 е една от най-динамично развиващите се области в медицината и фармацията. То преживява няколко революционни пробива сред които са изобретяването на първия човешки инсулин през 1978 г. и терапиите за еднократно седмично приложение. Най-новите подходи днес са с близки до физиологията на човека механизми на действие. Само за последното десетилетие в тази област са налице три иновативни терапии, които вече имат приложение и у нас.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории