Как да намалим газовете с хранене?
Добави към моето меню
Как да се предпазим от газове с хранене?
Има реклами, които ни показват и комичната и неприятната страна на това човек да има газове. Може ли храната и продуктите, които да ни помогнат?
Ако усещаме подуване, тежест и газове в корема, трябва да намалим храните, които водят до образуването им. Спомняте си какво са ви казвали, ако си поискате още паничка с боб.
Експерти препоръчват да включваме в менюто повече овесени ядки, цвекло, просо. Моркови, магданоз, целина, пилешко месо, тиква, , риба, сладки картофи, ряпа, листни зеленчуци също спомагат за регулирането на храносмилателната система. От подправките – пипер, лют червен пипер и канела.
Ето и няколко съвета, които може да ви помогнат да се справите с този проблем
– Консумирайте течности 30 мин преди или час след хранене. Не бива да пиете течности, докато се храните
– Превърнете в навик вечерята да бъде 3 часа преди сън, за има достатъчно време стомахът да обработи храната правилно.
– Хранете се бавно и сдъвквайте всяка хапка добре. По този начин обработването ще се улесни, а количеството газове ще са по-малко.
– Намалете солта. Не бива да се консумира много сол, защото пречи на храносмилането и усвояването на хранителните вещества.
– Хранете се по-начесто, 5 пъти на ден, с по-малки порции. Така се улеснява работата на стомаха.
– Пийте чай от мента или семена на копър – това са ефективни домашни методи при газове и подуване на корема.
– Яжте кисело мляко и други продукти с пробиотици, за възстановяване на „добрите“ чревни бактерии.
– Джинджифилът помага, хапвайте парче преди хранене. По този начин ще се предотвратят газовете и гаденето.