Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден на съня

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Световен ден на съня се отбелязва от 2008 г. в последния петък преди пролетното равноденствие по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня с подкрепата на Световната здравна организация с цел да се намали влиянието на проблемите със съня върху обществото чрез по-добра превенция и управление на нарушенията на съня.

sleep baby pix

Проблемите на съня във факти и цифри
• Всяка пета катастрофа се дължи на заспиване на волана
• Нарушенията на съня са 84 вида
• 4% от мъжете и 2% от жените страдат от обструктивна сънна апнея
• Обструктивната сънна апнея повишава 2 до 2,5 пъти риска от инсулт
• Краткосрочните последствия от нарушения сън са дневната сънливост, раздразнителност, депресия и тревожност, инциденти на работното място и по време на шофиране, нарушения в концентрацията, сексуална дисфункция
• Дългосрочните последствия от нелекуваната обструктивна сънна апнея са високо кръвно, сърдечно-съдови заболявания, диабет, когнитивен дефицит

dobriat syn
Какво: Добрият сън е постижима мечта
Къде: София, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, в Аулата на ет. 9
Кога: 17 март 2018 г, 9.00 ч.

„Добрият сън е постижима мечта“
е мотото на семинар за лекари и пациенти, който ще се проведе в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда по случай Световния ден на съня. Семинарът е първия по рода си съвместен форум на Българското дружество по неврология и Българското дружество по сомнология, и е достъпен както за медици с интерес към нарушенията на съня, така и за пациенти, които искат да научат повече за една от най-честите, но и най-пренебрегвани заплахи за нашето здраве и живот.

sleep woman pix

“Най-честите пациенти, които се явяват при нас, са тези с дихателни нарушения по време на сън. Това са пациентите, които хъркат. Техният съд е неотморяващ и се събуждат сутрин по-уморени, отколкото са си легнали и са сънливи през деня. Друга група пациенти са тези, които заспиват трудно, но стават рано. Трета група пациенти са с двигателни нарушения по време на сън”, обясни д-р Анелия Симеонова в ефира на БНР.
Нейният съвет е: “Ако пациентите смятат, че техният сън е неефективен, те са нетрудоспособни, те имат дневна умора, събуждат се сутрин с чувството си за недоспиване, те трябва да се обърнат към специалист по медицина на съня и да проведат последваща терапия”.
Този проблем е неосъзнато неглижиран, а последствията са много.

summer time clock pix

Спим ли достатъчно?
Необходимост от сън е специфична за всеки човек. Тя се определя от начина му на живот, нуждите на неговия организъм, от натовареността в неговата работа, от ежедневните му навици и т.н.
Специалистът по съня д-р Майкъл Бриус пише в Insider, че броят на часовете е по-скоро общ показател, а нуждата от сън варира при всеки човек.
“Продължителността на съня, който ми трябва, може да е много различен от продължителността на съня, от който се нуждаете вие”, каза той. “В зависимост от това в кой етап на живота сте – ако сте бременни, ако сте възрастни, ако имате медицински усложнения – количеството сън, от което се нуждаете, всъщност може да бъде много различно.”
Как можем да разберем дали получавате точната доза сън за себе си?
Бриус твърди, че можем да разберем, като си отговорим на следващите 5 прости въпроса. Ако отговорите на всички или на повечето от тях са “не”, вероятно сме добре отпочинали. Но ако отговорим с “да” на най-малко два от тях, вероятно имаме нужда от повече сън.

5 признака, че не спим достатъчно
1. Заспивате ли, преди още главата ви да докосне възглавницата?
Когато наистина сме добре отпочинали, няма да заспим незабавно. Заспиването е процес, отнемащ между 15 и 25 минути. Моменталното заспиване говори, че сме изтощени.

2. Натискате ли бутона за отлагане на будилника повече от два пъти?
Ако го правим, значи не ни достига сън.

3. Спите ли през почивните дни?
Това би бил още един знак, че нямаме достатъчно почивка. В идеалния случай режимът ни за сън трябва да бъде в график. Това означава да си лягаме и да се събуждаме по едно и също време всеки ден.

4. Пиете ли повече от две кофеинови напитки на ден?
Кофеинът не е лошо нещо. Всъщност, консумацията на кафе е свързана с понижаване риска от много заболявания, въпреки че специалистите по хранене ще ни предупредят да внимаваме, колко сметана и захар добавяме. Но да разчитаме на кафето, за да преживеем деня, определено не говори добре за съня ни.

5. Имате ли често желание за мастни, въглехидрати храни?
Консумирането на храни, богати на мазнини и въглехидрати, може да предизвика освобождаването на успокояващо мозъчно химично вещество, наречено серотонин. Значи тялото ни има нужда от почивка.

И не ззабравяйте добрия сън е път към добрата фигура, самочувствие и работоспособност.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории