Свинско в гювеч
Добави към моето меню
Свинско в гювеч по стара рецепта
Продукти
500 г свинско месо (бут, плешка)
600 г картофи
2 глави кромид лук
5-6 скилидки чесън
10-12 сушени сливи
3-4 зърна бахар
10 зърна черен пипер1 дафинов лист
2 ч.л. червен пипер
2 щипки смелен черен пипер
Щипка чубрица
2 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 ч.ч. червено вино
2 ч.ч. вода
Рецепта за свинско в гювеч
• Свинското месо се нарязва на хапки. В купичка се смесват брашно, червен и черен пипер, чубрица. Всяйа хапка месо се овалва
• В глинен гювеч се редят нарязаните на едро картофи и лук, отгоре се слагат хапките месо, поръсват се сините сливи, скилидките чесън, зърна черен пипер, бахар и дафинов лист, червен пипер (1 ч.л.). залива се с вино и вода, толкова че да покрие ястието
• Капакът на гювеча се запечатва с тесто и се слага във фурната, за около 3 часа. Ако е в електрическа фурна се слага в студена фурна за 3 часа на 180 градуса, ако е на фурна на дърва, на среден огън за около 3 часа.
Това е стара рецепта, от спомените от детството, когато на село през зимната ваканция се колеше прасе и се слагаше във фурната големия глинен гювеч от Троян за да се получи едно от най-вкусните ястия. Баба готвеше със сушени плодове, през лятото ги сушеше на слънце, нарязани на парченца ябълки, круши, кайсии, сини сливи. След това през зимата правеше ушав или добавяше в ястията за аромат, да има, както казваше тя