Свинско филе с гъби
Добави към моето меню
Свинско филе с гъби
* 1 кг свинско филе
* 1 глава чесън или 1 ч.л. чесново брашно
* 2 с.л. олио
* 250гр гъби (1ч.ч.) печурки
* 2 с.л. бренди (или ароматна ракия)
* 1 лимон
* 250 гр сметана (аз ползвам Hopla за готвене)
* 250 гр пастет
* хрян, настърган около 1 ч.л. (по желание)
* 2-3 кисели краставички
Неражете филето на 8-10 парчета с дебелина окло 1 см. Начукайте месото и го овкусете с черен пипер и сол на вкус. Отгоре намажете пържолите със счукания чесън (или ги поръсете с чесновото брашно). В сгорещен тиган слагате олио и филето и пържете докато добие златиста коричка от двете страни. Извадете ги от тигана и ги подсушете от мазнината върху хартиени слафетки.
В същата мазнина запържете нарязаяните на ивички гъби и налейте брендито. След това смесете лимоновия сок, пастета, хряна и сметаната. Може да прибавете кисели крставички нарязани на дребмо и да разредите соса до желаната гъстота с малко сок от киселите краставички.
С получения сос залейте филетата и гарнитурата от гъби.
Сервира се с червено вино и задължително с добро настроение в добра компaния.