Последни Рецепти
Последни Статии

Празнично ястие с кисело зеле и свински пържоли

Добавено в Българска кухня, Ястия с кайма, Ястия с месо, Ястия със свинско

Добави към моето меню

Празнично ястие с кисело зеле и свински пържоли
рецепта от българската национална кухня, която може да се приготви в голям глинен гювеч или на фурна. Продуктите са кисело зеле, свинско и домашна наденица, самите продукти носят усещане за хубава семейна вечеря в студена зимна вечер.

1 кисела зелка
4-5 пържоли от свински врат
1 парче домашна наденица
1-2 с.л. олио
черен и червен пипер на вкус
1 щипка кимион

за плънката на сармите:
1 морков
1 глава лук
250 г кайма
100 г ориз
1 с. л. олио
2-3 гъбки манатарки
1 с.л. доматено пюре
чубрица, кимион и черен пипер на вкус

Приготвяне на сърмите:
* Нарязаният на ситно лук и настърганият на едро ренде морков се задушават с 1 с.л. олио и 2-3 с.л. вода.
* Прибавя се каймата и измития ориз и се разбърква.
* Добавят се подправките, доматеното пюре и гъбите, нарязани на дребно.
* Долива се 1 ч.ч. вода и когато водата се поеме от ориза от сместа се навиват малки сърмички с киселото зеле (изрежете предварително твърдите части на листата)

* Останалата част от зелето се нарязва на ситно и част се слага на дъното на гювеча,
* Свинските пържоли се овкусяват с черен пипер, червен пипер и половината от тях се поставят върху зелето в гювеча.
* Прави се втори пласт от кисело зеле, който се покрива с поръсените с черен пипер, и червен пипер останали пържоли.
* Върху местото се поставя кисело зеле и се нареждат нарязания домашен суджук (наденица).
* Върху суджука се редят зелевите сърмички.
* Налива се малко вода и ястието се поккрива с 1-2 големи зелви листа.
* Пече се около 2 часа във фурна на 180 градуса.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории