Кисело зеле със свински ребърца
Добави към моето меню
Кисело зеле със свински ребърца
рецепта класика, рецепта която се приготвя през зимата за дълга хубава вечер край масата.
1 кг. свински ребърца (може и вратни пържоли)
1 кисела зелка
1 – 2 стръка праз
1 ч.л. червен пипер
1 щипка чубрица и черен пипер
* Киселото зеле се измива хубаво със студена вода и се реже на ситно.
* В голяма, дълбока тава се разстила нарязаното зеле и се смесва с червения пипер, чубрицата и черния пипер.
* Свинските ребърца се измиват и се режат на парченца, срязва се месцето между костите и се подреждат върху нарязаното кисело зеле.
* Налива се 1 ч.ч. вода и ястието се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до говоност на месото. На няколко пъти може да се разбърка и да се обърне месцето.
* Сервира се топло с кана домшно червено вино и лимон.
Тази година обаче е различна, за първа пролет вали сняг и се задържа този сняг. Не си спомням друга такава снежна пролет. Вчера видях ято щъркели, 18 щъркела, къде са те сега в този сняг. И как да вържа мартничката си на плодно дръвче, като е превито под снега и как ще цъфне то, когато се стопи снега. Дано това не е премръзнал, смачкан цвят.
Времето се е объркало щом правя зимни рецепти през пролетта.
Това е и причината да се включа, да ви поканя и вас да се влючите в инициативата на 28.03.2009 на една вечер на свещи, край масата, с любимите ни хора без включен ТВ, компютър като простест, като нашето НЕ на промяната в климата