Есенна симфония
Добави към моето меню
Есенна симфония от много зеленчуци
рецепта от зеленчуците на есента – тиквички, патладжани, чушки и узрели, сочни домати, приготвени със зехтин – симфония от цветове и вкусове и толкова вкусна
2 тиквички
2 патладжана
4-5 чушки
2-3 големи домата
2 големи глави кромид лук
2 моркова
3-4 скилидки чесън
4-5 стръка магданоз
щипка кимион
шипка кориандър
4 с.л. зехтин
* Патладжаните се обелват от кората и се нарязват на кубчета. Слагат се в купа и се заливат със студена вода за 30 мин, за да си пуснат горчивия вкус;
* Лука се нарязва на шайби, чесъна на сотно, тиквичките се нарязват на малки кубчета, чушките на ситно, морковите на пръчици;
* В голям тиган (уок) се загрява 1 с.л. зехтин и се слагат тиквичките да се задушат, за около 10 мин. Отцеждат се от мазнината и се слагат в купа;
* В тигана се налива още 1 с.л. зехтин и се слагат лука, скилидките чесън и морковите. Задушава се докато лукът стане златист. Отцеждат се и се слагат в купата при тиквичките;
* Патладжаните, които са си пуснали вече горчивия вкус, се измиват и се слагат в гевгир за да се отцедят от водата. В тигана се загрява още 1 с.л. зехтин и се слагат патладжаните да се задушат, овкусени с щипка кимион и кориандър. Разбъркват се и след 15 мин се отцеждат и се слагат в купата с тиквичките;
* Доматите се бланшират, обелват се и се настъргват на ренде. В тигана се загрява още 1 с.л. зехтин и се налива получния доматен сос. Когато соса заври се добавят нарязаните чушки;
* В тигана се добавят и другите зеленчуци, като се отцедят от мазнината;
* Ястието ври така около 10 мин, на тих огън и се сервира, поръсено с нарязан на ситно магданоз.
Това зеленчукова ястие може да се поднесе със сирене, или като гарнитура към скара – есенни шишчета – мариновано свинско месо, наредно на шишчета с лук и червени чушки.
Това е рецепта, която приготвят моите баби на село и затварят в буркани за зимата.