Последни Рецепти
Последни Статии

Светът умира от болести на сърцето

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Светът умира от болести на сърцето
Болестите на сърцето и кръвоносната система са водеща причина за смъртността у нас и в световен мащаб, според последните данни на Световната здравна организация (СЗО) за
Десетте главни причини за смърт в света през 2011 г.
По данни на Националния статистически институт (НСИ) у нас през 2010 г. са регистрирани около 110 000 смъртни случая, като 74 хиляди от тях са причинени от болести на кръвоносната система.

syrce zdrave 1

През 2011 г. смъртните случаи са общо 108 хиляди, като на болестите на сърцето се дължат над 2/3 от тях или 72 хиляди случая. Съотношението се запазва и за 2012 г. – при регистрирани 109 000 смъртни случая, 71 хиляди от тях са причинени от болести на сърцето.
В доклада на СЗО има данни, че около 55 милиона души са починали в световен мащаб през 2011 г. от различни болести и инциденти.
Водеща причина за смърт по света са сърдечно-съдовите заболявания, отнели живота на около 17 милиона. От тях 7 милиона души са починали от исхемична болест на сърцето, а други 6.2 милиона – от инсулт. Три от всеки 10 смъртни случая по света се падат на болестите на сърцето.
Други основни причини за смъртност в световен мащаб са:
– белодробните болести – 3.2 млн. смъртни случая,
– рак – 3 млн. смъртни случая,
– ХИВ/СПИН – 1.6 млн. смъртни случая,
– диабет – 1.4 млн. смъртни случая,
– смърт при пътни инциденти – 1.3 млн. души и др.
Употребата на тютюн е една от главните причини за сърдечно съдови заболявания, белодробни заболявания, ракът на белия дроб са причинени основно от злоупотребата с цигари. Според СЗО тютюнопушенето причинява смъртта на един от 10 възрастни по света.
В страните с високи доходи 7 от всеки 10 смъртни случая са сред хората над 70 години и по-възрастни, като в тези страни хората умират предимно от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и белодробни болести.
В страните с ниски доходи почти 4 от всеки 10 смъртни случая са сред деца под 15 години, като основни причини за смъртност са инфекции, малария, туберкулоза и др.
През 2011 г. са регистрирани около 7 млн. смъртни случая на деца под 5 години, като близо 90 процента от тях са в страни с ниски или средни доходи.
Пътнотранспортните произшествия са отнели живота на около 1.3 млн. души по света или приблизително 3500 човешки живота на ден. При други контузии са убити около 3.7 млн. души в световен мащаб.
За пръв път от десетилетия туберкулозата не е сред 10-те водещи причини за смърт на планетата. През 2011 година от коварната болест са починали около един милион души.
Намалели са и смъртните случаи сред родилките. През 2011 г. те са били 280 хиляди, докато през 2000 година техният брой е бил около 420 хиляди, отчита докладът на СЗО.
Според СЗО статистиката на смъртните случаи по света ще помогне на здравните органи в съответната страна да поставят на фокус тези проблеми и публичните действия за тяхното преодоляване.
Страна, в която например смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания или диабет се покачват бързо за няколко години, е длъжна да започне активна програма за преодоляване на тези заболявания и да предприеме действия за насърчаване на начина на живот на хората с цел избягване на подобни заболявания, препоръчват експертите на СЗО.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории