Пиле табака
Добави към моето меню
Пиле табака
една от най-известните руски рецепти. За него е необходимо само пиле, пипер и чесън. Но вкусът му е толкова възхитителен, че трудно може да се остави чинията.
Пиле табака се поднася със сварени картофи, салата домати и чеснов сос.
пиле (около 1кг)
1 с. л. чисто масло
за марината:
2 с. л. заквасена сметана
3 – 5 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
за сос “Кемали”:
4 зелени домата
3 скилидки чесън
2 стръка магданоз
2 стръка копър
1 ч. л. лимонов сок
лют червен пипер на вкус
Пилето се разрязва на две през гърдите и се начуква, докато се получи средно тънка пържола. Овкусява се със сол и черен пипер.
Чесънът се счуква и се смесва със сметаната. Подправя се с малко черен пипер. Пилето се намазва от двете страни и се оставя да престои няколко часа, притиснато с тежест.
Пържи се в оребрен чугунен тиган с капак. Тиганът се загрява силно и пилето се поставя с вътрешната част към дъното. Когато е готово, се обръща от другата страна.
За да се приготви сос “Кемали”, доматите се нарязват на едри парчета, сваряват се и се пюрират. Прибавят се чесън, копър, магданоз и едро счукан лют пипер на вкус. Добавя се малко лимонов сок и хубаво се разбърква.
Без да се спускам в история на руската кухня можеби все пак това е грузинска кухня. Това е специлитет на Ваня, майката на приятелите на сина ми, учили са със съпруга си в Москва и от там се е прибрала с два съда за пиле Табака – един в апартамента, а другия на вилата, така че за мен това си остава специалитета на Ваня. Хубавото на тази рецепта е, че когато отидеш на вилата го слагаш и когато дойде време за трапезата то е готово.
Пиле табака, може да се приготви и в обикновена тавичка, стига да се притисни добре, аз така го правя.