Желе с червени плодове
Добави към моето меню
Желе с червени плодове
250 гр череши, почистени от костилките
250 гр ягоди
250 гр малини
250 гр френско грозде (червено)
за желето
2 пакетчета х 10 гр желатин
1 ч.ч. захар
5 с.л. сироп от малини или ягоди
1 л вода
* Желатинът се приготвя по указанието на опаковката или по следния начин. Желатинът залейте с 100 мл вода и го оставете да набъбне. След това на водна баня го сложете за няколко минути докато стане прозрачен и след това го остранете от огъня;
* В 900 мл вода разтворете захарта и добавете сиропа от малини (ягоди) и изстиналия желатин и разбъркайте;
* Черешите се почистват от костилките, ягодите, малините и фреснското грозде се почистват от дръжките и листенцата. По-големите плодове се разрязват на половинки;
* Разпределете плодовете плодовете в купички и ги залейте с желатиянивия сироп;
* Купичките сложете в хладилник поне за 3 часа за да може желето да стегне. Можете да поднесете в купичката или да облеете бързо купичката със студена вода и да сервирате в чиния, украсена с цяла черешка или ягода.
Желе с червени плодове може да се използва в рецепти за торти и чийзкейк. Може да се проготвя с различни плодове само с ягоди, малини или френско грозде, правилото е 1:1 плод и вода.
Много добре се съчетава със смeтанов сладолед – контрастът на бялото (сметаната) и червеното (ягоди, малини).