Тажин с пилешко и кус кус
Добави към моето меню
Тажин с пилешко и кус кус
Тажин е специален съд за готвене в Мароко и Тунис. Отнася се както за самия съд, така и за ястието приготвено в него. Рецептата може да бъде приготвена и в съд с който разполагате (глинен гювеч). Важни са подправките за да се получи характерния вкус на ястие от арабската кухня. Вярно трудно се получава да сготвиш нещо по картинка, но може да опитаме…
Продукти
4 пилешки бутчета
100 г кус кус
Звездовиден анасон, на вкус
Кардамон, на вкус
Кориандър, 2 стръка
Куркума, 1 щипка
1 лимон
6 сушени кайсии
2 глави кромид лук
3 с.л. зехтин
2 стръка мента
½ ч.л. червен пипер
2 домата
2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
• Нарежете на ситно лука, чесъна и кориандъра
• Сушените кайсии и доматите нарежете на парчета
• Задушете до златисто в зехтин лука и чесъна, добавете червения пипер, куркума, кардамон и звездовидния анасон и разбърквайте около 3 мин
• Добавете пилешките бутчета и ги печете от двете страни около 5 мин
• Преместете продуктите в тажина и добавете парчетата сушени кайсии, домати и лимона
• Посолете на вкус и налейте 200 мл гореща вода, сложете капака на тажина и сложете във фурната и включете на 200 градуса до готовност
• Отделно кус куса се залива с 200 мл гореща вода, овкусява се и се оставя за 10 мин
• Поднася се пиле с кус кус