Маслинова паста
Добави към моето меню
Тапенад, маслинова паста
Tapenade е френска рецепта, Провансал – представлява ястие от черни маслини, нарязани на ситно или пюрирани, каперси, аншоа и зехтин. Името идва от провансалски дума за каперси, tapenas. Това е популярно ястие, което се сервира като ордьовър и препечени филийки. Може да се използва и като плънка за филе. Понякога го наричат “хайвера на бедните” , разпръснати върху хляб. Понякога тя се използва и да се натъпча филета за основно ястие.
Основната съствка са маслините и каперси, могат да се блендира или да се нареже на ситно, след което се добавя зехтин, докато сместа се превърне в паста. В зависимост от различните райони се овкусява по различен начин. Може да се добавя чесън, билки, аншоа, лимонов сок
или бренди. Вариациите са в зависимост от личните предпочитания.
Рецепта за тапенад
300 гр черни малсини без костилки (каламата)
2 скилидки чесън
2 с.л. каперси
50 мл зехтин
сок на един лимон
Всичко се слага в блендера и се миксира до получаване на паста
Може да добавите аншоа (от консерва), сушени сини сливи или смокини, босилек. Колко ще бъде зехтина вие решавате, може да добавите и повече