Тартифлети
Добави към моето меню
Тартифлети
Този специалитет идва от областта Савоя в Алпите, на границата между Франция и Италия
Продукти
1 кг картофи
200 г пушен бекон, в сличая 100 г паприкована сланин
100 г кашкавал
150 г краве сирене
100 мл вода
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
2 с. л. олио
смлян черен пипер на вкус
Щипка босилек
Рецепта за Тартифлети
• Картофите се измиват и се сваряват цели. Когато са сварени и се охладят се обелват и нарязват на кръгчета
• Лукът и скилидките чесън се нарязват на ситно и се задушават с олиото. Добавя се бекона и се разбърква
• Добавя се 100 мл вода и се оставя да заври, след което се оттегля от котлона
• Форма з мъфини или малка тавичка се намалява. Реди се ред картофи. Разпределя се от сместа от лук и бекон
• Реди се още ред картофи, плънка, а отгоре се поръсва с натрошено сирене и настърган кашкавал
• Пече се на средна фурна на 200 градуса до златиста коричка, около 15-20 мим
• Поднася се топло с туршия или салата
Рецептата беше показана в предаването Бон Апети и вземахме идеята за да направим импровизация с наличните продукти – зимен вариант