Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които са вредни за здравето

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храни, които са вредни за здравето
Учените постоянно провеждат различни изследвания, като се опитват да изяснят колко е полезен един или друг продукт, за какво и в какви случаи. В резултат на това изследване е съставен списък на хранителни продукти, които не е препоръчително да включваме в нашето хранене.
На първо място са консервираните домати. И следва уточнението – домати, които са консервирани в метални кутии. В тях започват да се образуват опасни вещества от окисление в резултат на което доматите започват да губят своите полезни качества. Консервираните домати в стъклени буркани – такъв процес не се наблюдава, дори е препоръчително да се консумират защото съдържат много антиоксиданти, ликолин, който има противораково действие . Това е хубаво защото можем да продължаваме да правим консерви домати и домашна лютеница.

За полза от колбаси се говори малко, защото те полза не носят. Специалистите винаги са съветвали за тяхното ограничаване. Последни изследвания показват, че съдържат хормонални вещества и антибиотици. На хората, които не могат без месо се препоръчва да включват в своето меню само натурално месо, което отговаря на всички необходими санитарно хигиенични норми

Маргаринът отдавна е признат за източник на опасни транс мазнини, които влияят негативно на кръвоносната система и на сърцето и провокира опасни заболявания. На нашия пазар има един продукт, който се казва „леко масло“ със съдържание на растителни мазнини трябва да бъдем внимателни и с него.
Репутацията на растителното масло е нееднозначна. Някои специалисти твърдят, че растителното масло е полезен продукт, който може да се консумира без всякакви притеснения. Част от специалитите настояват, че растителното масло е вредно, тъй като в него е нарушен баланса между омега 3 и омега 6 мастни киселини. Този факт може да стане причина за нарушаване на обмяна на веществата в организма и да провокотира възникване на възпалителни процеси.
Соевите продукти са образец за ГМО и това прави соята продукт поставен на дискусия. Според някои изследвания соята оказва отрицателно влияние на хормоналния фон.
Не можем да не включим и изкуствените подсладители, които по мнението на учените са по-опасни от натуралната захар. Твърдението, че съдържат по-малко калории и са по-полезни е погрешно.
Остава още една група продукти, които тихо се настаниха на витрините на щанда за мляко и сирена – тези на които пише „имитиращ продукт“ съдържат растителни мазнини (палмова) на цена около 4 лв за кг и се явяват заместител на сирене

Съветът, който може да ви дадем
– четете етикетите, какво съдържат
– срок на годност
– къде е произведен, пакетиран
– как е съхраняван, може да се ориентирате по състоянието на опаковката
– не е важно количеството, а качеството. Купете по-малко, но по-качествен продукт

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории