Последни Рецепти
Последни Статии

Тенденции в здравословното хранене през 2018 г.

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

През отиващата си 2017 г. загрижените за доброто си здраве хора поглъщаха смути след смути, придържаха се към флекситарианство (или още полувегетарианство, когато в храненето се включва съвсем малко месо), разчитаха на ориз от карфиол и ферментирали храни.

Рецепти за ферментирали зеленчуци
fermentirali zelenchuci zimen variant
Ферментирали зеленчуци зимен вариант – зеле, карфиол, моркови, целина, вода и малко сол

Карфиолен оризАко спазвате АИП, храните се ВМ-НВХ, палео, имате инсулинова резистентност или друга причина, поради която не може да ядете ориз, това е вашия начин да се насладите на някои от любимите традиционни български ястия, с които сме отраснали.
Карфиолен ориз

Новата 2018 г. ще пристигне със собствен “набор” от тенденции в здравословното хранене, пише в. “Дейли експрес”.
Някои от очакваните течения, свързани със здравето и храненето, са откровено необичайни, други са подкрепени от науката, отбелязват наблюдателите. Някои от тенденциите сме писали за тях, може да се видят като рецепти, други, които идват от “задморски земи” са ни непознати на практика.
И така, за какво да се оглеждаме и ослушваме през 2018?

2018 food

Пребиотици
Тъкмо когато хората се научиха да правят разлика между кимчи и комбуча, ще им се наложи да се справят с излизащите на сцената пребиотици, които трябва да разграничат от пробиотиците.
Каква е разликата между Пребиотици и Пробиотици, освен едната буква?
Пребиотиците са несмилаеми хранителни фибри, които стимулират растежа на “добрите” бактерии, които обитават дебелото черво и се борят с “лошите”. За разлика от тях пробиотиците представляват живи бактерии, които са полезни за храносмилателната система.
Европейски гастроентеролози прогнозират, че 2018 г. ще бъде годината на пребиотиците. За набавянето им експертите препоръчват консумацията на две порции плодове и пет порции зеленчуци дневно. Сред пребиотичните храни са чесънът, лукът, празът, аспержите, киселото зеле.
Probiotic-and-Prebiotic-Foods

Брезова вода
Придобилата популярност кокосова вода през 2018 г. ще “отстъпи” на брезовата. Напитката е богата на витамин С, полезна е за кожата и действа благоприятно срещу акне, и освен това помага за прочистването на черния дроб от токсини, за облекчаване на артритни болки и срещу задържане на вода и подуване.
Рецепти с кокос, кокосова вода, кокосово мляко, кокосово брашно, кокосови стрърготини,, кокосово масло…
За разлика от кокосовата палма, в гората до нас има много брези и все пак до днес не съм опитвала брезова вода

Веганство
Безмесното хранене се очаква да привлече още повече поддръжници през новата година, благодарение на все повече ресторанти и заведения за бързо хранене, предлагащи менюта без животински продукти.
При нас на сайта винаги, повече от 12 години, е имало категория “без месо” и без животински продукти

Изключване на захарта
Захарта, нарочена за главен виновник за преждевременно стареене и широка талия, се очаква да бъде изключена от менюто на все повече хора през 2018 г. “Причината е, че най-после се събуждаме и осъзнаваме всевъзможните вреди, които ни нанася захарта – хроничен хормонален дисбаланс, лоша кожа, нервност, стрес, депресия, безсъние, диабет”, отбелязват натуропати от сайта The Naturalista.
Специалистите прогнозират, че загрижените за доброто си здраве хора ще се ориентират към неподсладените млека от ядки, изцяло зелените смутита, чистия черен шоколад. Експертите вещаят и близкия край на смятаните за здравословни заместители на захарта като агаве, стевия и сироп от фурми.
Любителите на черния шоколад със сигурност ще се зарадват да научат, че той е полезен
Има отделен таг, който е за рецепти “Без захар”

Нутритарианство
Персонализираното хранене е подкрепено от науката. Изследвания през последните години са установили, че начинът, по който човешкото тяло реагира на определени храни, е строго индивидуален. Следващата година се очаква тази тенденция да се наложи още по-масово благодарение на нутритарианството или спазването на нутритарианска диета.
“Това означава създаване на персонализиран режим, насочен към чревните бактерии, ноотропиците – вещества, които подобряват когнитивните функции, и изготвен според личните хранителни изисквания или предпочитания”, обяснява Ана-Кари Гунд, мениджър на спа Raison d’Etre. Терминът нутритарианец е “изкован” от д-р Джоуел Фърман и включва спазването на хранителен режим, увеличаващ в най-голяма степен приема на витамини, минерали, антиоксиданти и фитохимикали
При спазването на този режим се набляга на консумацията на зелени листни зеленчуци, невъглехидратни зеленчуци, като чушки и патладжани, плодове, бобови растения и ядки

Кафе от гъби
Скорошно изследване установи, че гъбите могат да се окажат мощно оръжие в борбата срещу деменцията. Очаква се следващата година гъбите, изобилстващи от мощни антиоксиданти, витамин D и витамини от В групата, да получат статута на “суперхрана”. “Гъбите стават функционални. Това означава, че ще започнат да никнат на необичайни места. Очаквайте ги под формата на кафе, чай, здравословни напитки”, казва Дарън Бийл, основател на сайта MuscleFood.

Суперпрахове
От матча (зелен чай на прах) и мака до куркума и какао – очаква се 2018 г. да бъде годината не на суперхраните, а на суперпраховете. “Ползите за здравето от т.нар. суперпрахове е документирана. Очаквайте догодина те да придобият задължителен статут и съответно бум в потреблението им”, казва Бийл.

Ябълков оцет
Ябълковият оцет е известен “спасител” на хора, страдащи от диабет, и на застрашени от сърдечносъдови заболявания. Тенденцията е през 2018 г. той да се “преквалифицира” от подправка за салата в съставка на газирани напитки.
Една домакиня може да си приготви домашен ябълков оцет. Това е реепта, която приготвям повече от 27 години
apple ocet

Адаптогени
Според специалистите, след като наскоро около тях настъпи здравословно оживление, се очаква адаптогените да се наложат като водеща тенденция догодина. Адаптогените са естествени добавки, които помагат за контролиране на диабет и холестерол, и освен това противодействат на умората и стреса. Като такива през 2018 г. те ще заемат достойно място на рафта до популярните магнезий, цинк и витамини.

Източник: БТА, снимки и лични коментари

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории