Последни Рецепти
Последни Статии

Терияки

Добавено в Заливки за салата, Японска кухня

Добави към моето меню

Терияки
рецепта за японски сос за риба и пиле

teriyaki sauce

Оригиналният японски начин за употреба на соса е ястието да се приготвя заедно със соса, а не, след като месото е вече готово, сосът да се добави върху него. Класически приготвения сос терияки съдържа мирин (вид слабо японско оризово вино), захар, соев сос и саке. Може да се закупи и готов, но може да си го приготвим сами да мариноваме месото с него, да го полеем докато се пече и след това да го поднесем. В класическата рецепта е дадено съз захар, която аз заменям с мед, защото медът придава допълнитвлно вкус на месото и го прави по-хрупкаво.

Класическа рецепта за сос терияки
6 с.л. соев сос
2 с.л. захар (мед)
6 с.л. бяло вино (оригинално е оризово вино “Myurin”)
1 ч.л. джинджифил смлян

* Смесете всички продукти в малка тенджерка и сложете на котлона;
* Когато заври намалете и оставете за 2-3 мин;
* Когато се охлади може да се съхранява в хладилник.

Рецепта за сос терияки
1 ч.ч. бяло вино
2 с.л. соев сос
1 ч.л. джинджифил
2-3 скилидки чесъ
1 ч.л. захар (мед)
1 ч.л. брашно или нишесте

* Виното се довожда до завиране;
* Добавя се соев сос, смлен джинджифил и счукан чесън:
* Оставя се да ври около 3 мин;
* Добавя се захарта (мед) и нишестето, разтоврени в съвсем малко вода. разбърква се и като заври се отстранява от огъня.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории