Терияки
Добави към моето меню
Терияки
рецепта за японски сос за риба и пиле
Оригиналният японски начин за употреба на соса е ястието да се приготвя заедно със соса, а не, след като месото е вече готово, сосът да се добави върху него. Класически приготвения сос терияки съдържа мирин (вид слабо японско оризово вино), захар, соев сос и саке. Може да се закупи и готов, но може да си го приготвим сами да мариноваме месото с него, да го полеем докато се пече и след това да го поднесем. В класическата рецепта е дадено съз захар, която аз заменям с мед, защото медът придава допълнитвлно вкус на месото и го прави по-хрупкаво.
Класическа рецепта за сос терияки
6 с.л. соев сос
2 с.л. захар (мед)
6 с.л. бяло вино (оригинално е оризово вино “Myurin”)
1 ч.л. джинджифил смлян
* Смесете всички продукти в малка тенджерка и сложете на котлона;
* Когато заври намалете и оставете за 2-3 мин;
* Когато се охлади може да се съхранява в хладилник.
Рецепта за сос терияки
1 ч.ч. бяло вино
2 с.л. соев сос
1 ч.л. джинджифил
2-3 скилидки чесъ
1 ч.л. захар (мед)
1 ч.л. брашно или нишесте
* Виното се довожда до завиране;
* Добавя се соев сос, смлен джинджифил и счукан чесън:
* Оставя се да ври около 3 мин;
* Добавя се захарта (мед) и нишестето, разтоврени в съвсем малко вода. разбърква се и като заври се отстранява от огъня.