Тестените продукти вредят на женския организъм
Добави към моето меню
Тестените продукти вредят на женския организъм
Група изследователи от Националния институт в Милано са изяснили, че белия хляб и паста могат да станат една от причините за развитие на патология на вътрешните органи на жените, особено на сърдечно съдовата система. Проведеното изследване обхваща 47 000 доброволки.
Оказало се, че постоянната употреба на „бели“ тестени продукти повишава риска от развитие на заболяване на сърцето и кръвоносните съдове в два пъти като получените данни не се отнасят за мъжете.
Белият хляб и паста основно се състоят от бързи въглехидрати. Те се разпадат в организма бързо до глюкоза, като повишават нивото й в кръвта. Малко количество захар винаги е полезно, но прекомерната употреба може да доведе до сърдечно съдова патология, като се изразява в намаляване на зсрението, като резултат от нарушавана на храненето
Друго изследване показва опасна взаимовръзка между зъбния емайл и употребата на бял хляб. А друго изследване показва, че бял хляб не се препоръчва на деца до навършване на две години
донати – изглеждат апетитно, вкусни са, но не са полезни
Въглехидратите са 2 вида:
– „бързи“ (в захарта, меда и повечето рафинирани храни) – съдържат прости захари, които се нуждаят от малко храносмилане, например рафинираният бял хляб или белият ориз, при които фибрите и много други хранителни вещества са унищожени в процеса на преработка
– „бавни“ (в пълнозърнестите храни, зеленчуците и повечето пресни плодове), наричат се също „сложни”, защото структурата им е естествено сложна и включва фибри, което забавя освобождаването на енергия от храните.
Бързо освобождаващите се храни отделят глюкоза по-бързо, давайки внезапен изблик на енергия. Но след високите нива идва спад и може да се почувствате отново уморени или гладни. Бавните въглехидратиосвобождават глюкозата по-бавно и се получава постоянен приток на енергия за по-дълго време.