Последни Рецепти
Последни Статии

Грешки в детското хранене

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Как ще се научи да се храни едно дете зависи от това как се хранят неговите родители и средата в която расте.
Родителите трябва да осигурят на детето си балансирано и разнообразно хранене и да се погрижат за здравето и доброто му развитие. На теория е така. На практика зависи от разбиранията на родителите им, това как те се хранят и финансовите им възможности.
Всяка майка иска да осигури здравословна, вкусна и полезна храна на своето дете. Да храним децата си здравословно от много малки (още от бебета) е добра инвестиция в здравето.

В средата, това е в детската градина, на детската площадка, в училище, в междучасието – тук вече може да има влияние и роля на държавата и институции. Но и много голямо влияние оказва какво правят връстниците на детето, ако на детската площадка се яде чипс или ако се тича за пакетирани сладкиши в междучасието …

Защо децата ядат вредна храна?

Може и да има противоречиви теории за правилното хранене. Съществуват някои грешки, които родителите трябва да знаят. Ето 4 от тях:
kids eating pix 4

– Детето трябва да изяде всичко в чинията
Много родители карат децата си да стоят на масата, докато не довършат всичко в чинията си. Ако детето ви казва, че се е нахранило, въпреки че чинията му е все още пълна, не го принуждавайте да изяде всичко. То трябва да се научи да разпознава чувството за ситост и да се вслушва в сигналите на тялото си.

– Десерт за награда
Обещавате любимия десерт на детето при условие, че си изяде зеленчуците. Храната не трябва да се използва като награда, защото се създават погрешни представи в детето.

– Детето само да избира храната си
Родителите трябва да изградят правилни хранителни навици в малчуганите. Това трябва да става постепенно, с разговори и игри, а не насилствено и със заповеди.

kids eating pix 2

– Без междинни хранения
Някои родители не позволяват на децата си да похапват между храненията, за да не си развалят апетита. Но междинните хранения са полезни и здравословни, защото детето не чувства глад между основните хранения и не се нахвърля на храната след това

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории