Последни Рецепти
Последни Статии

Сиртуин диета

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Певицата Адел силно се е преобразила. На последната церемония на наградите Music Awards звездата порази своите фенове с променената си фигура. Как успя Адел да отслабне така?
Адел не крие, благодарение на каква система за хранене, е успяла да отслабне.

адел диета

Новата Сиртуин диета
Тя спазва диетата Сиртуин, предложена от диетолозите Ейдън Гогинс и Глен Матън. В началото на 2016 г. на пазара във Великобритания излезе тяхната книга The Sirtfood Diet: The revolutionary plan for health and weight loss
The Sirtfood Diet

В нея те описват всички аспекти на хранителния режим. Именно тази книга амбицира певицата. Същността на тази диета е в употребата на продукти, които активират в организма изработването на специфични белтъчини – сиртуини (SIRT). Според авторите тази диета дава възможност да се отслабне до 3,5 кг през първата седмица и до 0,5-1 кг през следващите. И не само да отслабнете. Сиртуинът е определен като протеин на дълголетието, който се противопоставя на много фактори, които водят до остаряване на организма.

Уместна ли е такава диета за отслабване и подмладяване? За кого е подходяща?
Сиртуин за отслабване и подмладяване
Авторите на диетата са убедени, че благодарение на такъв план на хранене се губят мазнини, а не мускулна маса. Какво е обяснението? Белтъкът сиртуин (SIRT) участва в обмена на глюкозата. Според последни изследвания, изобилието в рациона на храна с висок гликемичен индекс води до наднормено тегло. Ако мазнините трябва да се разграждат на съставни части за по-нататъшна обработка, то глюкозата е просто вещество, което лесно може да се складира. Белтъците сиртуин пренастройват процесите на обмен така, че част от постъпилата в организма глюкоза веднага се отправя към мускулите, където се изгаря. Разбира се, трябва да помним, че простите захари се използват за движение или възстановление на мускулите след силово натоварване. Затова без физическа активност сиртуините не дават ефект.

Вторият аспект на действие на протеините сиртуин е удължаване на младостта и профилактика на възрастови заболявания. В този случай протеините работят на генетично ниво, като активират едни участъци ДНК и изключват тези, които в даден момент не са нужни (в някои случаи това дефектни гени, които могат да повлияят отрицателно на обмена на веществата и да станат причина за качване на тегло или развитие на възрастови заболявания).
Днес много се говори за предпазване и възстановяване на ДНК (с течение на времето се натрупват повреди), с помощта на някои храни. Продуктите, които стимулират изработването на сиртуин, са точно такива храни. Този протеин обезпечава активност и жизнеспособност на гените, които отговарят за възстановяване на ДНК.

The Sirtfood Diet 1
В какво се състои Сиртуин диетата?
В основата й са вкусни продукти, богати на вещества, които стимулират изработката на сиртуин – листни зеленчуци, цитруси, ягоди, боровинки, къпини, ябълки, соя, маслини, зехтин, червен лук, червено вино, натурален шоколад (85% какао). Това са и продуктите, които трябва да преобладават в нашето хранене (през първата седмица на диетата).
През втората седмица може да се включат немазни животински белтъчини (морски дарове и млечни продукти), както и зърнени храни (препоръчва се елда).
В общия случай, диетата продължава 3 седмици. Първата седмица е най-аскетична. Трябва да ограничите своя рацион до 1 000 кcal на ден. Кат може да си позволите само един пълноценен прием на храна, съставен от горните продукти. Три пъти на ден трябва да се пие т.н. „зелен сок“, богат на сиртуин. Може да го приготвите по ваш вкус като комбинирате сочни зеленолистни зеленчуци и плодове, например ябълка. Да, това си е зелено смути, като тук комбинациите са свежи зелени листа, зелени подправки, ябълки и цитруси.

Следващите две седмици са по-леки. Калорийността на храната може да бъде до 1 500 кcal на ден. Имаме три пълноценни хранения на ден, като във всяко трябва да има и продукти, които стимулират изработката на сиртуин. Някои такива блюда са доста насищащи като порция сьомга със зеленчуци или елда с морски дарове и зелена салата, а за десерт парче черен шоколад (20 г). „Зелен сок“ се пие веднъж на ден.
Това, че в диетата са позволени червено вино и черен шоколад, означава, че може, но зависи от количеството. Можете да сметнете колко грама шоколад е 1 000 или 1 500 кcal, а това са всичките позволени калории за целия ден. (100 г шоколад е повече от 500 кcal). По време на диетата менюто ви е съставено основно от зелена салата и зеленчуци, а това са малките награди.

Плюсове и минуси на сиртуин диетата
Като се намалява калорийността на рациона и се консумира повече зелена салата, ябълки, нискомаслени животински продукти, разбира се, че се отслабва. Ако приемате 1 000 кcal на ден и сте физически активни, дори да сте само на червено вино и черен шоколад, или нещо подобно, ще отслабнете. Но така не се издържа дълго – това е стрес за организма. Затова и първата фаза на диетата е само една седмица.
Погрешно е да се мисли, че при недостатък на калории организмът веднага започва да губи мастни запаси. През първата седмица се отслабва основно заради загубата на течности. Допълнителна енергия в първите няколко дни организмът получава от разграждането на гликоген в мускулите. Това е по-просто и бързо, отколкото да се добие енергия от мазнините. Чак на 4 или 5 ден на диетата започват да се разграждат и мазнините (т.е. започваме да топим тлъстините по тялото си).
Смущаващо е и ограничението в калориите. При толкова малък прием на калории организмът преминава в режим на икономия, като се забавят обменните процеси. След повишаване на броя на калории има опасност да върнете обратно свалените килограми.
Намаляването на калорийността на рациона до определени разумни граници е условие за стройност и дълголетие. Намаляването под определени норми трябва да бъде съгласувано с лекар. Гладуване, ако се препоръчва, в дадени ситуации то трябва да е до 24 часа и в редки случаи до 3 дни. Това време е достатъчно за да се изхвърли от клетките биологически боклук – баластни вещества, които ги повреждат и деформират. Такива вещества са хомоцистеин, амилоидни пептиди, холестерол и други.
Основният минус на тази система за хранене е нейната краткосрочност. Какво правите след като три седмици сте били на тази диета? Авторите на сиртуин диетата предлагат да я спазвате, когато имате нужда от корекция на теглото.
Според някои диетолози, след такава диета е неизбежен срив и т.н. йо-йо ефект. Диетата не променя хранителните навици, а това е изключително важно, ако искате да задържите постигнатите резултати от диетата за дълго време.
Продуктите със сиртуин са полезни за нашия организъм. Но не може и не трябва да се разчита само на тях, ако искаме да бъдем стройни и по-дълго млади. Тези продукти трябва да присъстват в храненето ни, но трябва да следваме и основните правила на рационалното хранене.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории