Тиква на трапезата
Добави към моето меню
Тиква на трапезата
Нейното присъствие е безпогрешен спътник на есента. Малко са българите, които да не са я опитвали – печена, варена или в тиквеник.
Много индиански племена са боготворели цветовете на тиквата и са им преписвали чудотворни свойства. Когато колонизаторите пристигнали в Северна Америка открили, че индианците отглеждат и използват тиквите. Големият плод бил приет от колонизаторите с ентусиазъм. Така
тиквеният пай станал традиционно ястие за Деня на Благодарността
в Америка.
Голяма, кръгла и оранжева, тиквата е член на семейството, към което принадлежат още пъпешът и динята. Оранжевото й месо има приятен и сладък вкус. Обелени и изпечени, семките й са също много вкусни. Фенерът приготвен от тиква е емблемата на Хелоуин, сладката баница с тиква – тиквеник – се приготвя за Коледните празници. Порастнали сме с героя на Елин Пелин Душко и печената тиква, която събира всички аромати на есента.
Как да избираме тиква
Търсете твърди тикви с дебела кора. Малките тикви са най-подходящи за ядене. Избирайте по-големи тикви за декорация.
Как да съхряняваме тиква?
Съхранявайте цялата тиква на хладно, тъмно и проветриво място до един месец. Отрязаните парчета покрийте с фолио и ги съхранявайте в хладилник до една седмица.
Хранителна информация за тиквата
* Не съдържа мазнини, натрий и холестерол.
* С високо съдържание на витамин A.
* Добър източник на витамин C.
Какво да приготвим от тиква?
* Обелете тиквата и махнете семената й. Нарежете я на малки парчета. Изпечете или сварете (може и на пара).
* Нарежете тиквата на парчета. Поставете в покрит съд и гответе около 8 минути.
* Отрежете “капака” и го използвайте като декоративен супник.
Как да опечем вкусни тиквени семки?
* Изплакнете семките добре и ги подсушете.
* Намажете леко тава и изсипете семките вътре (на не много дебел слой).
* Печете на 190-200°С, разбърквайте често, докато станат златисто кафяви.
Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества. По хранителна стойност тя се изравнява с картофите. В зрелите плодове от най-добрите сортове тикви се съдържат до 10 на сто захари (главно захароза и гликоза) и до 91 на сто вода. Целулозата е около 1 на сто, а киселини почти липсват.
От минералните соли преобладават калий и фосфор, не липсват също калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, кобалт, натрий.
Високо е съдържанието на витамин С – 15 мг в 100 грама, каротин – 2 мг, В1 В2 и РР. Колкото месестата част на тиквата е по-оранжева или яркожълта, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея. Тиквите от сорта мускатови (продълговати и тесни в средата, а в долния край – издути) по съдържание на каротин надминават даже морковите.
Калиевите соли в сравнение с натриевите са в съотношение 675 към 1, което прави тиквата много подходяща храна при бъбречни и сърдечносъдови заболявания, съпроводени с отоци (усилва диурезата).
Поради незначителната киселинност и нежната целулоза тя е много полезна при заболявания на стомашно-чревния тракт и има леко слабително действие.
Голямото количество пектин в тиквата оказва много благоприятно влияние при възпаление на дебелото черво.
Тъй като пектинът спомага още и за изхвърлянето на холестерина от организма, тиквата е много полезна при атеросклероза.
Лесно усвоима, тя помага и за възстановяване след прекарана болест.
Поради ниската и калоричност (около 17 калории в 100 грама) тя се препоръчва на хора с наднормено тегло и диабетици. Те могат да приемат дневно по 500 г варена или 300 г печена тиква.
Народната медицина препоръчва при заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката в продължение на месец-месец и половина да се приема сутрин и вечер на гладно по 1 чаена чаша прясно изцеден сок от сурова тиква.
Добре е при безсъние и неспокоен сън вечер преди лягане да се изпива чаша тиквена отвара с мед като успокояващо средство.
Кашичка от настъргана тиква помага при някои екземи и изгаряния.
Запазване в прясно състояние.
Най-разпространените у нас тикви с нежна и вкусна месеста част и тънка кора, са белите едро плодни тикви, известни под наименованието кестенки.
Те се запазват по-трудно, защото кората им лесно се наранява, а от най-малкото нараняване или натъртване плодът започва да загнива.
Добре съхранени, те траят до края на януари. По-трайни са мускатните тикви, на които кората е по-плътна и покрита с восъчен налеп, предпазващ ги от изсушаване и проникване на зараза отвън. Те са дълги, прищипнати в средата, поради което са известни под наименованието цигулки. Месестата част на тези тикви е много вкусна и ароматна. Най-трайни са жълтите тикви с дебела твърда кора, наричани турски тикви. Те се запазват до пролетта, наредени накуп и покрити със слама в помещения, като се пазят само от измръзване. Тяхната месеста част обаче е груба и влакнеста и вкусовите им качества са по-ниски от тези на първите два вида.
За съхраняване се избират добре узрели тикви със запазени дръжки и без нито най-малки наранявания и драскотини по кората. Кората на едроплодните бели тикви при зрелост се покрива с мрежа от коркови образования, а дръжките са дълги и вдървесинени.
Плодовете със сиво-зелена лъскава кора и с къси, свити и изсъхнали дръжки са недозрели, зелени.
Прибирането на тиквите трябва да става след падането на първата слана, която попарва и изгаря листата им. Ако плодовете се оставят по-късно на нивата, по тях, особено при белите едроплодни тикви, се образуват тъмни петна, от които започва развалянето на плода.
Обраните тикви се поставят на купове върху суха слама в запазени от измръзване помещения — мазе, таван и др.
Белите тикви, които имат тънка кора, се нареждат най-много в три реда. Най-благоприятни за съхраняване на тиквите са температура 1 до 14’С и относителна влажност на въздуха 70%.
Тиквите не понасят ниските температури — бързо се развалят.
При застудяване на времето те се покриват с дебел пласт от слама и рогозки. Съхранените тикви трябва да се преглеждат от време на време и при най-малките признаци на разваляне, което започва обикновено от една точка, да се отстраняват.
избрани рецепти с тиква: кулинария с тиква
Пудинг от тиква
600г изчистена тиква
1/2 чаша вода
1 ванилия
2 супени лъжици брашно
2 супени лъжици сметана
80г захар
4 яйца
2 супени лъжици ром
1 кафена чашка сухо грозде
За карамела:
3 супени лъжици захар
1 кафена лъжичка вода
* Тиквата нарязвате на кубчета и слагате в тенджера с водата и ванилията.
* Сварявате и смачквате на пюре.
* Прибавяте брашното, сметаната, захарта и разбитите яйца.
* След това добавяте ромът и гроздето и всичко разбърквате добре.
* В кръгла фирмичка приготвяте карамела от захарта и водата и отгоре изсипвате сместа.
* Слагате във фурната и печете на водна баня 1ч при 180градуса.
* Оставя се да изстине, след което обръщате в тортена чиния.
Бухти от тиква
1кг тиква
100мл вода
1 ванилия
75 г захар
250г брашно
30г мая за хляб
2 супени лъжици прясно мляко
олио за пържене
пудра захар за наръсване
* Изчистете тиквата от семките и я обелете.
* Измийте и нарежете на кубчета.
* Сложете в тенджера и сварявате за 20 минути с водата, ванилията и захарта.
* Снемате от огъня и се смачквате на пюре.
* Прибавете пресятото брашно и размитата в млякото мая.
* Тестото го покривате и оставяте на топло за 2 ч да се вдигне.
* От него вземате топки и се изпържвате в сгорещена мазнина, не повече от 5 – 6 наведнъж.
* Щом се зачервят, ги изваждате и наръсвате с пудра захар.
Тиква на фурна
1/2 тикви
1л прясно мляко
7 супени лъжици захар
4 яйца
1 винилия
1 чаша пудра захар
* Тиквата настъргвате на едро ренде и слагате в намазана с масло тавичка.
* Млякото смесвате със захарта, яйцата и ванилията и с него заливате тиквата.
* Печете в умерена фурна.
* След като изстине, се наръсва с пудрата захар.
Мармалад от тиква
1кг тиква
2 лимона
400г захар
щипка канела
* Обелете тиквата и почистете от семките.
* Нарежете на дребни парченца и сложете в тенджера.
* Залейте с 1 чаша вода и варете на слаб огън, докато омекне.
* Прибавете захарта, настърганата кора от 1 лимон, сокът от двата лимона и канелата.
* Варите до сгъстяване, като бъркате често.
* Полученият мармалад го изсипвате в буркани, които оставяте отворени една нощ, а след това се затварят с пергаментова хартия и капачки.
Торта от тиква
1 малки тиква
250г пудра захар
300г орехови ядки
1 кафена лъжичка канела
1 чаша мармалад от шипки или сливи
* Тиквата обелвате, изчиствате от семките и се нарязвате на парчета.
* Слагате в тенджера с 1-2 кафени чашки вода и варите на умерен огън, докато омекне съвсем.
* Смачквате на пюре и се прибавяте захарта и смлените орехови ядки.
* Разбърквате и се държите на слаб огън до пълното изпаряване на течността.
* Половината от тиквената смес изсипвате в намазана с масло тортена тавичка.
* Отгоре разстилате мармаладът, а върху него слагате останалата тиквена смес.
* Най-отгоре тортата наръсвате с канела и се оставяте да престои една нощ в хладилника.