Точена питка със сирене
Добави към моето меню
Точена питка със сирене
Рецепта споделена от Нели Хаджиева
Продукти
1 кг брашно
2 яйца
1 кубче мая (42 г)
4-5 с.л. олио или свинска мас
1 щипка сол
1 ч.л. захар
250 г сирене
300 мл хладко мляко
100 мл вода
200 г кисело мляко
Начин на приготвяне
• В топло мляко се слага маята, 1ч.л. захар и 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне за около 10 мин
• Брашното се пресява в купа и се прави кладенче. Добавя се шупналата мая, млякото и водата и се замесва тесто, което се оставя да втаса до удвояване на обема
• Втасалото тесто се разделя на 6 топли, като всяка се разточва на по-дебела кора с размера на тавата
• В намаслена тава се слага кора, която се намазва с кисело мляко, разбитите яйца и натрошено сирене
• Така се подреждат и 6-те кори. Питката се нарязва с остър нож на форми по желание и се намазва с кисело мляко и яйце
• Пече се около 40 мин на 190 градуса