Два пъти токано
Добави към моето меню
Два пъти токано
рецепта Анелия Терзиева
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Два пъти токано
Необходими продукти
1 кубче жива мая
2 яйца
300 г сирене
1 пакетче масло
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 кафена чаша прясно мляко
1 и 1/2 кг. брашно
Начин на приготвяне
Загряваме прясното мляко и в него разтваряме маята и чаена лъжичка захар. Покриваме с кърпа. Когато маята “шупне”, оформяме кладенче в брашното и я прибавяме. В кладенчето чукваме яйцата, слагаме и киселото мляко. Омесваме добре. Трябва да се получи тесто, в което при разрез се виждат мехурчета, да не лепне и едновременно с това да е меко. Оставяме го на топло да втаса, докато удвои обема си (поне 30-40 мин).
Разделяме тестото на малки топки. Всяка топка разточваме на кора дебела около 0.5 см. Поръсваме обилно с натрошено сирене. Завиваме руло. От десния край започваме да завиваме рулото на охлюв отгоре и наляво, а левия съответно отдолу и надясно. Получава се нещо като осмица, която намазваме с масло. Сгъваме я на две и отново разточваме. Получената “питка” слагаме в сач (или тефлонов тиган), намазан с масло и печем от двете страни докато добие приятна кафява коричка. Всяка питка мажем с масло когато е готова и ги подреждаме една върху друга, за да се задушат. По желание може да поръсим два пъти токаното с шарена сол.