Парфе
Добави към моето меню
Парфе
рецепта Йовка Лукова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
“Шоколадово парфе”
За блата
2 яйца,
1ч ч захар
1ч ч брашно,
1ванилия,
1/2 бакпулвер
За парфето:
1л прясно мляко,
3 яйца,
2 ч ч захар
1 ванилия
2 желатина
2-3 с л брашно
2 шоколада 1 от тях бял
Начин на приготвяне:
Продуктите за блата се разбъркват и се изпича блат.
За парфето: Яйцата се разбиват със захарта, брашното и ванилията и се прибавят на тънка струя към затопленото мляко, бърка се непрекъснато докато не стане с консистенция на гъста боза, накрая се прибавя разтворения желатин с няколко лъжици вода.
Сместа се дели на две части, в едната се слага 1/2 от тъмния шоколад и се бърка до пълното му разтопяване
Форма за кекс се намокря със студена вода и се изсипва едната част, леко се охлажда, и се излива и другата част. Оставя се да стегне за няколко часа. После формата се потапя в топла вода, обръща се върху блата и се полива първо с разтопения бял шоколад и после с остатъка от тъмния шоколад
” Бяло млечно парфе”
За парфето:
1 л прясно мляко,
3 яйца,
2 ч ч захар,
1 ванилия,
2-3 с л брашно,
2 желатина
За блата:
4 яйца,
1 ч ч захар,
1 ч. ч. прясно мляко
около 2 1/2ч брашно,
1 ванилия
1 бакпулвер
захарен сироп
За крема:
1 л прясно мляко,
4 яйца,
2 ч ч захар
1 ванилия,
4-5 с л брашно,
50 г краве масло,
100 г шоколад
Начин на приготвяне:
От продуктите за блата се разбърква блат и се изпича.
Охлажда се и с помощта на конец се разрязва.
Сиропира се.
За парфето:
Яйцата се разбиват със захарта, брашното и ванилията и се прибавят на тънка струя към затопленото мляко, бърка се непрекъснато докато не стане с консистенция на гъста боза, накрая се прибавя разтворения желатин със няколко лъжици вода.
Форма за кекс се намокря със студена вода и се изсипва парфето.
Оставя се да стегне за няколко часа в хладилника.
Крем
Яйцата се разбиват със захарта, брашното и ванилията и се прибавят на тънка струя към затопленото мляко, бърка се непрекъснато докато крема се сгъсти, накрая се прибавя маслото и шоколада и продължава да се бърка до пълното му разтопяване.
Когато крема се охлади сглобяваме блатовете.
Формата с парфето се потапя до половината в топла вода за няколко минути и внимателно се обръща върху блата. Отгоре се полива с остатъка от крема и се украсява с Финети по -желание