Толумбички
Добави към моето меню
Толумбички
Вкусна класика при сиропираните сладкиши, която може да приготвите и у дома
Продукти
300 мл. вода
130-140 мл. олио
щипка сол
5-6 яйца
600 г брашно
Начин на приготвяне
* Водата и олиото с щипката сол кипваме;
* Отместваме от котлона.
* Брашното прибавяме на 2-3 пъти и бъркаме с дървена лъжица или шпатула , докато започне да се отлепва от стените на съда.
* Сместа оставяме да изстине и прибавяме едно след друго яйцата, докато ги поеме и се получи лепкава каша, която като я дръпнеш – да се къса. Не трябва да е нито много мека, нито твърда; Едно такова средно положение, което като се шприцова – да се запазват резките от накрайника на шприца.
* Тук вече е малко сложно – или се шприцоват на намаслена хартия или фолио, нарязват и после пържат, или това, което на мен ми е по-лесно – да напълня големия щприц и в тенджера с много олио – за маслена баня – шприцовам цял кръг от сместа. Веднага с ножицата нарязвам на малки парчета. Така е бързо, лесно и чисто.
* Олиото трябва да е вряло – много е важна степента на котлона. Не трябва да бъде на мах., защото се пържат бързо, а отвътре остават сурови, но не трябва да бъде и слаб, защото ще поемат повече мазнина. На котлон с 8 степени – пържа на 6.
* Когато се изпържат от едната страна, почти всички се обръщат сами, но ако не – помагаме им :)) и ги пържим и от другата. Изваждаме с решетъчна лъжица в тава. Сиропиране:
на тази доза тулумбички са достатъчни 3-4 ч. захар с 4-5 чаши вода ( от по 240мл.), 3-4 ванилии или ром 1 каф.чашка (50-60мл)
И за да са добре сиропирани – потапям по няколко за 1-2 минути във врящия сироп,изваждам в тавата , а накрая останалия сироп го сипвам върху подредените вече тулумби.
Рецептата сьм я научила от моята приятелка Пепа Стоева или по известна в нета като Пепчо от “Храна за мойте канибали”