Последни Рецепти
Последни Статии

Толумбички

Добавено в Наши гости

Добави към моето меню

Толумбички
Вкусна класика при сиропираните сладкиши, която може да приготвите и у дома

tulumbichki
Продукти
300 мл. вода
130-140 мл. олио
щипка сол
5-6 яйца
600 г брашно

Начин на приготвяне
* Водата и олиото с щипката сол кипваме;
* Отместваме от котлона.
* Брашното прибавяме на 2-3 пъти и бъркаме с дървена лъжица или шпатула , докато започне да се отлепва от стените на съда.
* Сместа оставяме да изстине и прибавяме едно след друго яйцата, докато ги поеме и се получи лепкава каша, която като я дръпнеш – да се къса. Не трябва да е нито много мека, нито твърда; Едно такова средно положение, което като се шприцова – да се запазват резките от накрайника на шприца.
* Тук вече е малко сложно – или се шприцоват на намаслена хартия или фолио, нарязват и после пържат, или това, което на мен ми е по-лесно – да напълня големия щприц и в тенджера с много олио – за маслена баня – шприцовам цял кръг от сместа. Веднага с ножицата нарязвам на малки парчета. Така е бързо, лесно и чисто.
* Олиото трябва да е вряло – много е важна степента на котлона. Не трябва да бъде на мах., защото се пържат бързо, а отвътре остават сурови, но не трябва да бъде и слаб, защото ще поемат повече мазнина. На котлон с 8 степени – пържа на 6.
* Когато се изпържат от едната страна, почти всички се обръщат сами, но ако не – помагаме им :)) и ги пържим и от другата. Изваждаме с решетъчна лъжица в тава. Сиропиране:
на тази доза тулумбички са достатъчни 3-4 ч. захар с 4-5 чаши вода ( от по 240мл.), 3-4 ванилии или ром 1 каф.чашка (50-60мл)
И за да са добре сиропирани – потапям по няколко за 1-2 минути във врящия сироп,изваждам в тавата , а накрая останалия сироп го сипвам върху подредените вече тулумби.

Рецептата сьм я научила от моята приятелка Пепа Стоева или по известна в нета като Пепчо от “Храна за мойте канибали”

tulumbichki

tulumbichki1
Приготвени от Росица Петкова

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории