Последни Рецепти
Последни Статии

Доматена супа

Добавено в Супи без месо

Добави към моето меню

Доматената супа
В края на лятото пазарът е богат на различни зеленчуци и плодове. Това е времето, когатотрябва да наблегнем на зеленчуците, защото така организмът ни се “зарежда с енергия” преди настъпването на есенните и зимни месеци.

1 килограм домати (може и от консерва)
1 с.л чисто масло или зехтин
1 малка глава лук
1-2 скилидки чесън
1 ч.л. сушен босилек (може и пресен)
щипка черен пипер (за препоръчване е бял пипер)
2 с.л. захар (ако доматите са кисели може и 2 1/2 лъжици)
вода, около 1л
сметана по желание
магданоз и пресен босилек за украса

В тенджера се стопява маслото, прибавя се нарязаният лук и разрязаните на 2 скилидки чесън. Задушават се около 2 минути под капак.
Маха се чесънът и се прибавят нарязаните домати, вода, босилекът (ако е пресен се оставят няколко листенца за украса) черният пипер, солта и захарта.
Ври 35-40 минути, до готовност. Пасира се и се прецежда през по едро сито или ситен гевгир.
Прибавя се сметаната, разбърква се и се дърпа от огъня. Сервира се украсена със сметана или листенце босилек

Друг вариант за доматена супа
2 с.л. зехтин
2 големи глави лук, нарязани на ситно
1-2 скилидки чесън, ситно нарязани или счукани
1,5 кг добре узрели домати, нарязани на тънки кръгчета, на кубчета или настъргани с ренде (последното се препоръчва, ако желаете да отстраните ципите)
бял пипер на вкус
захар – ако желаете да придадете сладък вкус
при сервиране можете да поръсите със ситно нарязан босилек или магданоз

Загрейте зехтина до средна температура. Добавете лука и оставете 10 минути на среден огън. Сложете чесъна и оставете още 1-2 минути. Сложете доматите, няколко щипки магданоз/копър, затворете тенджерата и оставете на умерен огън 30 мин. Свалете от огъня и разбийте съдържанието с миксер или кухненски робот.
Добавете сол и черен пипер на вкус. Ако доматите са по-кисели, добавете малко захар.

Доматена супа с фиде
1 кг домати или 1 буркан домати
1 чаша фиде
1 и 1/2 литра зеленчуков бульон
1 -2 скилидки чесън
1 средна глава лук
1 -2 с.л. зехтин (олио)
магданоз

Олиото се загрява в тенджера. Фидето се запържва до златист цвят. Разрежда се с бульона и се кипва.
Доматите се настръргват на ренде и се добавят и се вари около 30 мин или бурканът с домати се пасира заедно с лукът и чесъна. Прибавят се към фидето. Супата се вари 15 мин.
Накрая се поръсва с нарязан на ситно магданоз и се сервира.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории