Египетска торта
Добави към моето меню
Египетска торта
Рецепта споделена от Kristina Kamisheva
Продукти
6 с.л. пудра захар
3 бр.ванилия
250 г краве масло
10 бр. яйчен жълтък
10 с.л.брашно тип 500
20 с.л. захар
20 с.л.захар
10 бр.яйчен белтък
350 г лешници
500 мл краве прясно мляко
500 мл сметана течна
Рецепта за египетска торта
За блатовете
• Разбийте белтъците и 10 с.л. захар на сняг.
• Прибавете постепенно 2 с.л. брашно и 200 г ситно смлени лешници.
• Разбийте отново до пълното смесване на продуктите.
• Подгответе си тава с размер 26-27 см, намаслете я и набрашнете стените и дъното.
• Разделете мислено сместа на 3 части и в предварително загрята на 180 градуса фурна изпечете 3 еднакви блата, но не ги препичайте. Оставете ги да изстинат напълно, но не ги слагайте един върху друг, защото ще залепнат. Аз си изрязвам дълги дебели ленти хартия за печене, които излизат извън блатовете, и ги слагам между всеки блат. По този начин после се отлепят лесно един от друг.
За крема:
• За жълтия крем: В половината прясно мляко разбийте с миксер много добре 10 жълтъка, 8 с.л. брашно и 10 с.л. захар. Другата половина от млякото сложете на котлона да загрее, но внимавайте да не загори
• Махнете го извън котлона и на тънка струйка добавете яйчената смес. Добавете и маслото. Върнете на котлона и го намалете много.
• Тук вече е нужно голямо търпение, защото кремът трябва да се сгъсти на бавен огън, може и половин час да отнеме, но не спирайте да разбърквате.
• Дори и да се получат бучици, не се притеснявайте, малко по-късно този проблем ще се коригира. Когато кремът се сгъсти, махнете го от котлона, прибавете 3 ванилии. Кремът трябва да бъде много гъст. Оставете го да изстине.
За крокант:
• Карамелизирайте захарта до получаване на кехлибарен цвят. Върху голям лист хартия за печене сложете нарязаните 150 г. запечени леко лешници и изсипете върху тях карамела. Когато той стегне, натрошете до получаване на малки парченца, но не го натрошавайте на прах.
• Разбийте сметаната и пудрата захар и прибавете към този крем кроканта.
Сглобяване на тортата
• Сглобете тортата в ринг с откопчаващи стени. Именно такъв тип тава е от голямо значение за добрия финал.
• Редете така: блат, жълт крем, сметанов крем и така до получаване на 3 такива последователности. По желание декорирайте с натрошен карамел отгоре или с карамелизирани лешници.
Оставете да престои 24 часа в хладилник и тогава откопчайте ринга.
За по-свеж вид на карамела, направете го и го сложете малко преди сервирането.